Suplimente care scad COLESTEROLUL: care dintre ele funcționează cu ADEVĂRAT?
Există pe piață atât de multe remedii naturiste și suplimente alimentare despre care se spune că ar scădea colesterolul, încât e foarte greu să îți dai seama care ar avea într-adevăr potențialul de a funcționa. Având în vedere că multe dintre companiile care produc suplimente se îmbogățesc pe seama naivității oamenilor, nu este de mirare că apar foarte multe produse „vindecătoare”, despre care nu s-a dovedit încă nimic.
Printre aceste multe suplimente false, există și unele care ar putea funcționa dacă sunt îmbinate cu un stil de viață sănătos și activ!
Iată care sunt suplimentele pentru colesterol care chiar funcționează!
Suplimentele care scad colesterolul
Cea mai sigură și eficientă metodă de a scădea colesterolul „rău” este să adopți o dietă sănătoasă, care să fie gândită pentru a promova sănătatea sistemului cardiovascular (de exemplu, dieta DASH). Poți să apelezi și la anumite ajutoare pentru a scădea colesterolul, sub formă de suplimente, însă, înainte de a cheltui sume importante pe acestea, trebuie să te informezi și să afli care sunt cele care au în spate studii științifice, nu doar vorbele celor care le produc.
1. Extract de frunze de anghinare
Anghinarea este un leac băbesc folosit pentru a trata bolile ficatului și pentru a preveni bolile de inimă, iar extractul de frunze uscate de anghinare este vândut pentru a scădea colesterolul. El are ceva studii în spate, unul dintre ele fiind făcut pe 2000 de persoane cărora le-a scăzut colesterolul cu 23% în urma administrării acestui supliment. Cu toate acestea, există și studii care nu atestă acest potențial al extractului.
Concluzia: este nevoie de mai multe studii pentru a stabili clar că este eficient pentru scăderea colesterolului, însă are un potențial subliniat de studii mai vechi.
2. Fibrele solubile
Fibrele solubile se găsesc în mai multe alimente, dintre care cerealele sunt cele mai recomandate pentru scăderea colesterolului. Mai există și alte suplimente pe bază de fibre despre care se spune că au acest efect, iar studiile vin să confirme această idee. Din păcate, cantitatea de fibre pe care ar trebui să o consumi pentru a scădea drastic colesterolul „rău” este atât de mare, încât nu te poți baza doar pe acest supliment pentru a avea rezultate semnificative.
Concluzia: fibrele ajută, într-adevăr, la scăderea colesterolului LDL, dar destul de puțin. Ele trebuie să facă parte din alimentația ta zilnică, nu să reprezinte un tratament singular pentru hipercolesterolemie.
3. Usturoiul
După cum probabil știi, usturoiul este cel mai popular leac băbesc și vindecă aproape orice în concepția românilor, inclusiv colesterolul mare. Însă studiile arată că, deși usturoiul are capacitatea de a scădea (foarte puțin) colesterolul, acest efect este, din păcate, doar temporar. Un studiu realizat în 2007 a relevat faptul că suplimentele de usturoi administrate pe o perioadă de șase luni nu au niciun efect semnificativ asupra colesterolului (nici asupra celui bun, nici asupra celui rău).
Concluzia: chiar dacă usturoiul ar putea scădea puțin colesterolul, nu are un efect pe termen lung și nu influențează suficient nivelul de LDL pentru a fi considerat un remediu bun pentru această problemă.
4. Uleiul de pește
Unul dintre cele mai populare suplimente alimentare este, într-adevăr, benefic pentru inimă, însă nu neapărat pentru scăderea colesterolului LDL. În studiile clinice realizate până acum, uleiul de pește a contribuit la scăderea nivelului trigliceridelor cu până la 30%, fiind cel mai eficient în cazurile in care nivelul lor era foarte ridicat. Din păcate, el pare să influențeze negativ colesterolul, în sensul că poate duce la creșterea celui „rău”.
Concluzia: acest supliment ar trebui folosit pentru scăderea trigliceridelor, nu și pentru scăderea colesterolului LDL.
5. Niacina
Aceasta este o vitamină din complexul B care se găsește în carne, pește și lactate. Într-adevăr, studiile de acum câteva decenii atestă faptul că niacina poate să scadă colesterolul LDL și trigliceridele, dar efectul și mai notabil este asupra colesterolului „bun”, pe care îl crește (cu cât e mai mare, cu atât scade riscul de a face boli cardiovasculare). Problema este că nu trebuie să iei acest supliment fără să îți fie prescris de către medic, deoarece poate avea efecte grave asupra sănătății.
Concluzia: Nu scade mult colesterolul LDL, dar îl crește pe cel HDL, ceea ce ajută la sănătatea sistemului cardiovascular.
Așadar, există și suplimente pentru colesterol care chiar funcționează, dar nu în mod miraculos, așa cum ni se prezintă în reclame, cel mai important fiind să fie îmbinate cu un stil de viață sănătos.
Sursa: divahair.ro
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski