Nune Mangasaryan: Suntem la un pas de o generație fără SIDA
Editorial semnat de Nune Mangasaryan, Reprezentant UNICEF în Republica Moldova
Imaginați-vă o lume în care toți copiii se nasc sănătoși, iar cei care trăiesc cu HIV au parte de tratament și îngrijire de calitate. Imaginați-vă o lume în care toți copiii cresc și se dezvoltă la potențialul deplin fără a fi afectați de virusul HIV. Acest vis este la un pas de a deveni realitate.
Raportul de bilanț UNICEF „Copiii și SIDA”, lansat astăzi în întreaga lume, arată că în ultimii ani peste 850 000 de copii de 0-14 ani din țările cu venituri mici și medii au fost salvați de HIV. Acest succes s-a datorat măsurilor de prevenire, cum ar fi serviciile de îngrijire și tratament pentru femeile gravide purtătoare de HIV. Transmiterea virusului HIV de la mamă la copil a fost practic eliminată în țările dezvoltate, iar în țările în curs de dezvoltare au fost identificate mijloacele necesare pentru aceasta. La nivel global, circa 260 000 de copii au fost infectați cu HIV în 2012. Aceasta este de două ori mai puțin în comparație cu anul 2005.
În Republica Moldova, în pofida tuturor eforturilor depuse, incidența HIV/SIDA, atât în rândul populației generale, cât și printre persoanele tinere, a fost în continuă creștere în ultimii ani. Deși incidența la tinerii cu vârste de 15-24 de ani a fost stabilă între anii 2011-2012 (18,5 cazuri la 100 000 de persoane), indicatorii rămân a fi departe de cei preconizați pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (11 cazuri la 100 000 de persoane în 2015[1]
Deși în R. Moldova gravidele HIV pozitive au acces universal la tratament antiretroviral gratuit, se mai înregistrează cazuri de infecții HIV la copii din cauza transmiterii virusului de la mamă la făt. În continuare sunt necesare eforturi adiționale și măsuri de prevenție pentru a stopa transmiterea infecției.
Doar 34% din copii primesc tratament antiretroviral, în timp ce 64% din adulți sunt tratați. Aproape 600 de copii au murit zilnic în 2012 din cauze asociate cu SIDA, chiar dacă aceste decese puteau fi prevenite.
În timp ce decesele cauzate de SIDA la nivel mondial au scăzut cu 30%, decesele în rândul adolescenților sunt în creștere. Adolescenții reprezintă unicul grup de vârstă în care situația la acest capitol rămâne a fi alarmantă, chiar dacă, pe alocuri, s-au înregistrat schimbări pozitive de comportament, cum ar fi folosirea mijloacelor de protecție și amânarea debutului vieții sexuale. Acest grup de vârstă este prea adesea neglijat în măsurile ce se întreprind la nivel global și național pentru combaterea HIV/SIDA.
Dar dacă vrem să profităm de progresele obținute în primul deceniu de viață al copiilor, atunci trebuie să depunem eforturi serioase pentru menținerea lor pe viitor. Este important să reducem la zero numărul infecțiilor noi printre sugari; să oferim femeilor și fetelor acces la mijloace de contracepție, inclusiv prezervative, pentru a se proteja de infecțiile cu transmitere sexuală, inclusiv HIV și a deține un control mai mare asupra sănătății lor reproductive și planificării familiale; să ne asigurăm că persoanele care trăiesc cu acest virus primesc medicamente antiretrovirale, iar infecția HIV nu se mai transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, nașterii sau alăptării.
Unele istorii de succes, cum este și cazul celeia care urmează, ne dau speranțe.
Irina are un an de zile și este un copil sănătos din orașul Bălți. Asta deoarece mama ei a primit tratament antiretroviral atunci când a avut cea mai mare nevoie de el. Tamara, în vârstă de 23 de ani, a contactat virusul HIV pe când era adolescentă. Ea s-a confruntat de atunci cu numeroase situații de stigmatizare și discriminare. „M-am simțit deprimată și am avut sentimentul că nimănui nu-i pasă de mine”, își amintește Tamara.[2]
Din fericire, viața Tamarei s-a schimbat spre bine. La Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „ATIS” din orașul Băți, o clinică cu servicii pentru tineri, sprijinită de UNICEF, ea a găsit siguranță, acceptare și îngrijire medicală pentru ea și copiii ei, precum și consiliere și sprijin. Tamara trăiește cu HIV deja de opt ani, dar sănătatea ei este bună, iar copiii ei sunt absolut sănătoși, deoarece au fost protejați de virusul HIV.
Accesul la servicii de testare, consiliere și tratament trebuie să fie oferit prin programe prietenoase tinerilor și adolescenților, care să țină cont de nevoile lor și să le ofere un mediu sigur și protector.
Astăzi, pentru prima dată în istorie, omenirea deține cunoștințele, experiența și instrumentele necesare pentru a crește o generație fără HIV/SIDA. Ceea ce rămâne de făcut în continuare este să ne concentrăm atenția asupra celor mai vulnerabili și marginalizați copii, adolescenți și femei, prin sporirea investițiilor, schimbarea atitudinilor și a metodelor de lucru.
Acum este momentul să acționăm pentru ca visul unei generații fără SIDA să devină o realitate trăită de fiecare copil”.
Referințe:
1.Sursa: Al Treilea Raport cu privire la Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, Republica Moldova, 2013
2. Numele au fost schimbate din motive de confidențialitate
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania