„Sunt profund ÎNTRISTAT”: DECLARAȚIE la cinci ani de la decizia ISTORICĂ a Curții Constituționale care a statuat că limba română trebuie să fie oficială în R. Moldova


Pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a R. Moldova a decis că prevederile privind limba română din Declarația de Independență (a. 1991) prevalează asupra celei privind „limba moldovenească” din art. 13 al Constituției (a. 1994) și a obligat Parlamentul să modifice Legea Supremă, lucru care nu s-a întâmplat timp de cinci ani.
„Pe de o parte, sunt bucuros că am scris și am susținut acea sesizare istorică la Curtea Constituțională, care a mișcat din loc carul definirii naționale a românilor basarabeni, dar de pe altă parte sunt profund întristat de faptul că, nici peste 5 ani de la hotărârea obligatorie pentru Parlament, legiuitorii din majoritatea parlamentară a Partidului Democrat nu au dorit să corecteze crudul neadevăr din Constituție, această mare minciună, puternică ca o ancoră ce ne ține în portul cu numele URSS, mărturie fiind rezultatele dezolante ale sondajului BOP, prezentat ieri. Lupta pentru deșteptarea românilor basarabeni, întru Unirea pentru vecie a Republicii Moldova cu România, este crezul nostru politic suprem și nimic, niciun fel de dictatură, nu ne poate dezarma, oprindu-ne din împlinirea cauzei noastre naționale”, a scris liberalul Valeriu Munteanu pe Facebook.
Amintim că o tentativă de a modifica art. 13 din Constituție prin introducerea limbii române ca limbă oficială a R. Moldova în locul celei „moldovenești” s-a consumat acum o lună în Parlament.
Proiectul a fost respins, acesta fiind votat de doar de 21 de deputaţi liberal-democraţi, liberali şi popular-europeni prezenţi la şedinţă, în condiţiile în care acest proiect de modificare a Constituţiei fusese semnat de 34 de deputaţi atunci când a fost înregistrat în Parlament.









































































