11:32:22 25.09.2024
Stiri

Sugestie pentru Dodon: „Cum poate BLOCA referendumul lui Plahotniuc”

Politică 28.11.2018 10:45 Vizualizări1633 Autor: Ziarul National
Sugestie pentru Dodon: „Cum poate BLOCA referendumul lui Plahotniuc”


Președintele Igor Dodon poate bloca referendumul anunțat de liderul democraților, Vlad Plahotniuc, pentru ziua de 24 februarie 2019, odată cu alegerile parlamentare. Plebiscitul ar urma să clarifice dacă numărul de deputați va fi redus de la 101 la 61.

Sergiu Litvinenco, membru în Biroul Permanent Național al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), amintește că șeful statului a catalogat drept „populist” anunțul făcut de Vlad Plahotniuc cu privire la acest referendum, adăugând că ar fi „un instrument de PR politic în ajunul scrutinelor electorale”. Dodon a amintit atunci că, de fapt, această idee îi aparține, dar a fost respinsă anterior de majoritatea parlamentară.

„Ei, iată că astăzi Dodon are posibilitatea reală de a BLOCA acest referendum. De a-l bloca, atenție, fără a exista vreo posibilitate de a fi „suspendat pe 5 minute”. Adevărul este că vineri, 23 noiembrie 2018, Parlamentul a adoptat un amendament la un proiect de lege care, în viziunea PD-ului, ar permite desfășurarea referendumului împreună cu parlamentarele. Pentru a intra în vigoare, acest proiect (devenit deja lege urmare a votului) trebuie să fie promulgat de Dodon.

Ce poate face Dodon? Dodon are dreptul constituțional de a ține acest proiect „în lucru” timp de 14 zile (fără a-l restitui în Parlament și fără a emite decret de promulgare). În a 14-a zi, poate să-l restituie înapoi în Parlament. Dacă admitem că vineri, 23 noiembrie 2018, adică chiar în ziua în care s-a votat în lectura a doua, legea a ajuns la Președinție, cele 14 zile vor expira, atenție, pe data de 7 decembrie 2018. Dar începând cu 30 noiembrie 2018, Parlamentul - din nou atenție - nu mai poate vota legi organice, prin urmare nu mai poate nici să „revoteze” legea care ar permite desfășurarea referendumului. Să vedem ce va face Igor Dodon”, spune Litvinenco.

Juristul PAS mai ține să sublinieze că deputații socialiști nu au votat legea respectivă, ceea ce înseamnă că nu o susțin.

Menționăm că Asociația „Promo-LEX” a arătat ieri într-un raport că organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare„este de natură să îngrădească dreptul alegătorilor de a participa liber, fără a fi siliți să participe sau să nu participe în cadrul unui scrutin anume, fie acela scrutinul parlamentar sau referendar”.

„Curtea Constituțională s-a pronunțat explicit, statuând că dacă desfășurarea unui referendum este interzisă cu 60 de zile înainte și 60 de zile după desfășurarea alegerilor, conform prevederilor legale, atunci referendumul nu poate avea loc nici în ziua respectivă. Temerile Curții privind formarea confuziei în mintea electoratului, în cazul zilei de 24 februarie 2019 sunt și mai relevante în condițiile implementării pentru prima dată a unui sistem electoral mixt cu două buletine de vot. Promo-LEX atrage atenția că inițiativa de comasare a scrutinelor va crește nejustificat de mult costurile exercițiului, va complica substanțial organizarea și desfășurarea scrutinelor, precum și va crea condiții inechitabile pentru concurenți/participanți”, potrivit aceleiași analize”, cităm din același raport.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Portretul alegătorul...

20.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doriți să fiți legat...

16.09.2024 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia Sfântă crimina...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md