Suedia contribuie cu circa 10 milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din R. Moldova. Ambasadoarea Fried: „R. Moldova și-a remodelat politica energetică și și-a încheiat dependența de gazul rusesc”
Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din R. Moldova este suplinit cu 9,63 de milioane de dolari acordate de Suedia, printr-un acord semnat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Fondurile vor permite Guvernului Republicii Moldova să acopere o parte din cheltuielile pentru acordarea compensațiilor la energie în perioada de iarnă 2023 - 2024.
„În mai puțin de un an, R. Moldova și-a remodelat politica energetică și și-a încheiat dependența de gazul rusesc. Acest lucru este remarcabil. Suedia este un partener de încredere pentru R. Moldova pe drumul său către integrarea în UE. Sunt mândră că Suedia pentru al doilea an consecutiv sprijină gospodăriile vulnerabile din Republica Moldova, contribuind prin intermediul PNUD cu un grant nerambursabil la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din R. Moldova”, a declarat Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, citată de un comunicat de presă al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Până la sfârșitul lunii noiembrie 2023, peste 740 000 de gospodării au solicitat compensații pentru sezonul de încălzire 2023 - 2024 prin intermediul platformei compensatii.gov.md.
„În acest an, 91% din gospodăriile care vor primi compensații în factură vor achita tarife similare cu cele de anul trecut. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără suportul partenerilor noștri de dezvoltare, care ne ajută să înfruntăm provocările cu demnitate. Vreau să mulțumesc Guvernului Suediei pentru generoasa susținere financiară din acest an și să menționez și aportul semnificativ din sezonul rece precedent”, și-a exprimat recunoștința Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Amintim că, în sezonul rece 2022 - 2023, circa 895 000 de gospodării au beneficiat de compensarea facturilor la energie. Conform unui studiu PNUD de evaluare a impactului, compensațiile au redus nivelul sărăciei energetice cu 43% și au avut cel mai mare impact asupra celor mai vulnerabile familii; 83% din costurile pentru facturile la gaze naturale au fost compensate.
Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost creat în 2022 de Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene, Guvernului Slovaciei și al PNUD. Recent, și Italia a semnat un acord cu PNUD, care include o contribuție de 5 milioane de euro pentru compensații în sezonul actual de încălzire acordate cetățenilor R. Moldova.
Elveția se declară gata să găzduiască o întrevedere Trump-Putin. Ce se va întâmpla cu mandatul de arestare pe numele liderului rus
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român