SUCCES // Tânăra care a reprezentat R. Moldova la ONU!
Exemplu // A absolvit în acest an ASEM și are planuri mari de viitor, toate în R. Moldova
Un prim pas spre reușită este multă muncă și perseverență. Ne-o spune Daniela Moisei, tânăra din R. Moldova care a reușit deja să ducă faima R. Moldova peste hotarele ei. Recent, tânăra a ținut un discurs în cadrul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu sediul la New York, SUA.
Secretele unei cariere de succes
„Mereu depun suflet în ceea ce fac, studiez cu plăcere disciplinele universitate şi, deopotrivă, mă implic activ în diverse evenimente extracurriculare. Important e să-ţi gestionezi corect şi eficient timpul, astfel le reuşeşti pe toate cu succes”, ne destăinuiește secretul său de succes tânăra.
Din cei peste 3 500 de tineri din 130 de ţări care s-au înscris în concurs, eseul redactat de Daniela s-a numărat printre cele 70 învingătoare. Drept premiu, la sfârșitul lunii iulie curent, a participat la Forumul Global pentru Tineret, în cadrul Universităţii Adelphi din New York.
„E unul dintre evenimentele care a marcat această vară, dar şi activitatea mea de până acum. Concursul a prevăzut două etape. Iniţial, a presupus redactarea unui eseu în una dintre cele șase limbi oficiale ale ONU (engleză, franceză, spaniolă, arabă, rusă, chineză), referitor la subiectele Agendei de Dezvoltare Durabilă post-2015 ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Am scris lucrarea în limba franceză, limba care mă inspiră şi pe care am studiat-o timp de 12 ani la liceu şi în primul an la facultate. În urma evaluării probei scrise, am susţinut şi proba interviului online, cu organizatorii proiectului, pentru a demonstra competenţă lingvistică, fiind provocată la un dialog de către doamna Kathleen Stein-Smith, preşedinta Asociaţiei Profesorilor de Franceză din SUA. Astfel, depăşind cu brio cele două faze ale concursului, am ajuns să fiu selectată”, ne spune tânăra.
Oportunitatea
Nu i-a fost dificil, dar zice că a privit această oportunitate drept o provocare deosebit de interesantă și unică, pentru că nu participase anterior la un concurs internaţional de eseuri.
„Mai dificil a fost să încadrez într-un discurs de doar două minute toate gândurile şi recomandările referitoare la obiectivul numărul 16 al Agendei de Dezvoltare Durabilă post-2015 a ONU: ,,Promovarea societăţii paşnice şi incluzive pentru dezvoltare durabilă, accesul la justiţie şi crearea instituţiilor eficiente, responsabile şi incluzive la toate nivelurile”, subiect de cercetare ce a revenit grupului vorbitorilor de franceză”, susține tânăra.
Întrebată cum este privită R. Moldova de către străini, Daniela susține că „neutru, acest lucru fiind un avantaj şi un dezavantaj, deopotrivă”.
„Cert e că noi suntem responsabili de imaginea ţării noastre şi ar trebui să lăsăm cele mai pozitive impresii. Am reuşit să le trezesc interesul participanţilor la forum, am stabilit multe contacte şi sper să viziteze cât mai curând R. Moldova, pentru a se convinge de frumuseţea locurilor şi a tradiţiilor pe care le avem. De asemenea, mă bucur enorm că discursul meu a fost apreciat de reprezentanţii oficiali ai Adunării Generale, care s-au apropiat, după eveniment, pentru a mă felicita personal, ceea ce denotă şi un avantaj pentru imaginea statului nostru”, ne spune încântată tânăra.
Implicată în zeci de proiecte
Acesta nu este singurul proiect în care este implicată tânăra. A fost o elevă și apoi o studentă destul de activă, voluntariatul fiind o componentă inseparabilă a vieţii ei.
„Primele acţiuni de voluntariat au fost cele organizate în cadrul Liceului Teoretic ,,Gh. Asachi”, unde am studiat. Ulterior, am activat în Consiliul Local al Copiilor şi Tinerilor din municipiul Chişinău, iar din anul 2010 sunt voluntară în cadrul Asociaţiei ,,Tinerii pentru dreptul la viaţă”. În anul 2012 am deţinut funcţia de Coordonator Program Voluntariat în cadrul organizaţiei şi m-am implicat în mai multe activități. De asemenea, am contribuit la elaborarea ,,Ghidului Coordonatorului de Voluntari”, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului din R. Moldova. Din 2011, activez şi în cadrul Centrului Internaţional ,,La Strada”, fiind membră a echipei Educatorilor de la Egal la Egal pentru toate cele trei direcţii de instruire. De asemenea, activez la Radio Moldova, în calitate de moderatoare a mai multor emisiuni pentru tineret. Am fost implicată activ şi în organizaţiile studenţeşti ale Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), deţinând funcţia de preşedinte al Consiliului Studenţesc al Facultăţii Finanţe. În paralel cu activităţile enumerate mai sus,am fost învingătoarea Programului de Granturi oferit de către Fondul Femeilor din Ucraina şi am organizat în R. Moldova prima ediţie a Proiectului ,,Students Today, Business Women Tomorrow”, o iniţiativă pentru 20 de studente care îşi propun lansarea propriei afaceri şi dezvoltarea mediului antreprenorial din R. Moldova”, enumeră Daniela.
Acum doi ani, Daniela a luat și premiul ,,Cel mai bun student al ASEM”, fiind în anul II de licenţă. „A fost o onoare pentru mine de a intra în competiţie alături de alţi 40 de colegi şi să fiu deţinătoarea premiului mare. De asemenea, în acest an am primit alte două premii importante pentru activitatea academică: ,,Burse de Merit”, oferit de Centrul de Informaţii Universitare, şi titlul de ,,Absolvent de onoare al ASEM”, fapt ce reprezintă o înaltă apreciere a cadrelor didactice şi a conducerii ASEM, dar şi o responsabilitate pentru ulterioara mea activitate academică şi profesională”, susține tânăra.
Își continuă studiile în R. Moldova
În acest an, Daniela a absolvit studiile de licenţă în finanţe şi bănci la ASEM. Deși se bucură de succes și este ademenită de proiecte internaționale, deocamdată, tânăra ne spune că rămâne în R. Moldova și își va continua studiile de masterat în acelaşi domeniu de formare profesională.
„Timpul va arăta ce urmează mai departe. Cert este că R. Moldova are nevoie de noi, tinerii care dorim să venim cu o schimbare în R. Moldova”, conchide Daniela Moisei.
CSM a reluat procedura disciplinară în privința a trei judecători în demisie de la CSJ, după ce aceștia au anulat hotărârile Comisiei „pre-vetting” în privința a 21 de magistrați
R. Moldova, reprezentată la Forumul Economic de la Davos de o delegație condusă de premierul Dorin Recean: Întrevederi bilaterale cu lideri politici și reprezentanți ai companiilor internaționale pentru a promova agenda economică a statului nostru
INVENTARIERE // Mai multe lacuri mari de acumulare din R. Moldova sunt nefuncționale, iar peste un sfert necesită reparații: Recomandările autorităților pentru proprietarii acestora