Subvențiile acordate de stat în domeniul zootehnic au determinat creșterea de 3,4 ori a numărului de vaci mulgătoare și de 1,5 ori a cantității de lapte în ultimii doi ani: Nou sprijin pentru crescătorii de ovine, caprine și bovine, anunțat de MAIA
Numărul de vaci mulgătoare din fermele existente în R. Moldova a crescut de la 5 100 în anul 2021 la 17 400 în anul 2022. Totodată, și cantitatea de lapte a crescut de 1,5 ori, de la 29 de mii de tone de lapte în 2022 la 42 de mii de tone în anul trecut.
Cifrele au fost prezentate astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de Diana Coșalîc, directorul adjunct al Agenției Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), care a apreciat că acest rezultat demonstrează „eficiența” politicilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) în sectorul zootehnic.
„Dacă e să facem o retrospectivă a numărului de animale, și o să mă refer doar la bovine, care se aflau în anul 2021 în entitățile economice sau în ferme – 5 100 de vaci mulgătoare, atunci chiar imediat după primul apel (de subvenționare - n.r.) noi am văzut o creștere de 2,6 ori a numărului de animale ce au fost subvenționate și vorbim de peste 13 600 de capete, dar și o creștere de 3,4 ori în anul 2022 – peste 17 400 de bovine mulgătoare. A fost îmbucurătoare și creșterea cantității de lapte obținute în rezultatul subvenționării. Dacă în anul 2022, conform datelor Biroului Național de Statistică, au fost declarate 29 de mii de tone de lapte, atunci în anul 2023, urmare a datelor pe care le avem de la crescătorii de animale, avem o cantitate de peste 42 de mii de tone de lapte de bovină subvenționate”, a precizat Diana Coșalîc.
În aceeași conferință de presă, Iurie Scripnic, secretar de stat la MAIA, a anunțat lansarea celui de-al treilea apel pentru depunerea, începând cu 11 iulie curent, a cererilor de solicitare pentru acordarea plăților directe în sectorul zootehnic.
Plățile vor fi alocate din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural pentru mai multe măsuri.
„Este vorba de măsura 1 - plăți directe per cap de animal bovine; măsura 2 – plăți directe per cap de animal ovine; măsura 3 – plăți directe per cap de animal caprine; măsura 4 – plăți directe per cap de animal cabaline”, a detaliat Scripnic, adăugând că cererile în aceste cazuri vor fi recepționate până la 13 septembrie.
Totodată, în premieră vor fi acordate subvenții și pentru litrul de lapte de oaie și capră, pe lângă cel de vacă, produs în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024, iar cererile trebuie depuse până pe 23 august curent, la oficiile teritoriale ale AIPA.
„Pentru kilogramul de produs sunt acceptate spre depunere a dosarelor și achitarea plăților pentru laptele de bovină, ovină și caprină. Este important să fie menținute aceleași criterii de eligibilitate, la care se mai adaugă și demonstrarea obținerii produselor și livrarea acestora fie către un procesator sau procesarea acestuia în entitate. Facturile prezentate AIPA trebuie să fie identificate în kilogram de lapte, în caz contrar ele vor fi declarate nule, nu vor fi acceptate. De aceea, atenționăm că crescătorii de ovine și caprine să aibă aceste documente în normă”, a atenționat directorul adjunct AIPA, Diana Coșalîc.
Precizăm că, în prezent, alte aproximativ 50 de mii de vaci sunt îngrijite în gospodării private. Republica Moldova consumă anual 568 de mii de tone de lapte, iar circa 60% din această cantitate este importată de peste hotare.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski