Substanţe TOXICE depistate în scutecele pentru bebeluşi. Reacţia Pampers
Mai multe substanţe potenţial toxice, printre care erbicide interzise în Uniunea Europeană, au fost găsite în scutecele pentru copii din Franţa, potrivit unui studiu publicat miercuri de agenţia franceză de sănătate ANSES, care nu a numit producătorii implicaţi.
Deşi nu există dovezi privind probleme de sănătate legate de utilizarea scutecelor cu substanţe nocive, riscurile pentru sănătate nu pot fi excluse.
„Nu putem exclude un risc, pentru că am depistat anumite substanţe care depăşesc limitele admise”, a declarat pentru AFP Gerard Lasfargues, director adjunct al Agenţiei pentru Alimentaţie, Mediu, Sănătate şi Securitate(ANSES).
Un bebeluş în Franţa poartă, în medie, între 3.800 şi 4.800 de scutece, a spus Lasfargues, substanţele chimice potenţial periculoase regăsindu-se chiar şi în produsele comercializate ca fiind ecologice.
Guvernul francez i-a convocat pe producătorii de scutece la o întâlnire şi le-a dat 15 zile pentru a elimina aceste substanţe din scutecele pentru copii.
„Vreau să-i asigur pe părinţi că ANSES spune că nu există un risc imediat pentru sănătatea copiilor noştri. Bineînţeles că trebuie să continuăm să le punem scutece bebeluşilor noştri, facem asta de 50 de ani“, a declarat ministrul sănătăţii Agnes Buzyn după întâlnire. Ea nu a exclus însă pericole pe termen lung. „Tocmai de aceea, ca măsură de precauţie, vrem să protejăm copiii de eventualele efecte adverse“.
Într-un comunicat emis miercuri, Pampers, lider pe piaţa scutecelor de bebeluşi, a anunţat că produsele sale sunt sigure.
Oamenii de ştiinţă au testat, pentru prima oară, 23 de tipuri de scutece şi au calculat cantitatea de substanţe chimice absorbită, pe care au comparat-o cu limitele toxicologice. Substanţele chimice identificate în studiu includ două parfumuri artificiale, precum şi alte produse aromatice complexe care sunt rafinate din petrol şi dioxine potenţial periculoase, dar şi glifosat, care este utilizat în combaterea buruienilor şi în privinţa căruia există teama că ar fi cancerigen.
Sursa: adevarul.ro
SEMNAT // O „singură vamă” și la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești - Galați: „Oprire unică” la intrarea în România
CREȘTERE // Peste 3,5 milioane de pasageri la Aeroportul Internațional Chișinău, de la începutul anului
OPORTUNITATE // Agenții economici din R. Moldova vor avea acces la piețe externe de capital: Parlamentul a armonizat legislația națională la normele internaționale