SUA vor să trimită oficial în Ucraina contractori militari privaţi, ridicând interdicţia. Ce vor face aceştia
Președintele SUA, Joe Biden, înclină să ridice interdicția de a pleca în Ucraina pentru companiile militare private americane sau aşa-numiţii „contractori militari privaţi”, au declarat patru oficiali americani pentru CNN. Aceştia ar urma să ajute armata ucrainenaă să întrețină și să repare mai repede sistemele de arme furnizate de SUA, cel mai probabil, avioanele F-16 care urmează să ajungă la Kiev anul acesta.
„Contractorii de securitate” sau „Contractorii militari privați” sunt foşti militari profesionişti care își folosesc experiența din armată pentru a oferi o gamă largă de servicii unor organizații private sau guvernului. Casa Albă le-a interzis până acum companiilor militare private americane să trimită americani să lupte în Ucraina. Cu toate astea, oficiali americani au recunoscut pentru The New York Times că un număr mic de contractori militari privați au fost trimişi la Kiev „să lucreze” la anumite sisteme de arme, cum ar fi sistemele de apărare antiaeriană Patriot.
În încercarea de a oferi armatei ucrainene un avantaj împotriva Rusiei, administraţia Biden vrea să schimbe şi această regulă. Planul este încă în lucru și nu a primit aprobarea finală de la președintele Joe Biden. "Nu am luat nicio decizie și orice discuție în acest sens este prematură. Președintele este absolut ferm că nu va trimite trupe americane în Ucraina", a declarat pentru CNN un oficial al Casei Albe.
Ridicarea interdicţiei ar putea avea loc în acest an şi va permite Pentagonului să ofere contracte companiilor militare americane pentru a lucra în Ucraina pentru prima dată de când Rusia a invadat ţara în 2022, relatează CNN. Oficialii speră că vor ajuta la întreținerea şi reparația sistemelor de arme folosite de armata ucraineană.
În ultimii doi ani, Biden a insistat ca toți americanii, și în special trupele americane, să rămână departe de frontul ucrainean. Casa Albă nu vrea ca cetăţeni americani să moară în Ucraina şi nici să lase impresia, în special Rusiei, că armata americană este angajată acolo în luptă. Departamentul de Stat a avertizat în mod explicit din 2022 cetăţenii americani să nu mai călătorească în Ucraina.
Din acest motiv, echipamentele militare furnizate de SUA, care au suferit avarii semnificative, au fost transportate în afara Ucrainei, în Polonia, România sau alte țări NATO pentru reparații, un proces greoi care consumă timp. În prezent, trupele americane îi ajută pe ucraineni la întreținerea armelor și cu logistica doar de la distanță, prin videochat sau telefon securizat, o soluţie cu obstacole deoarece trupele și contractorii americani nu pot lucra direct la sisteme, relatează CNN.
De câteva luni, oficialii americani vor să reconsidere aceste restricții după ce Rusia a continuat să obțină câștiguri pe câmpul de luptă iar finanțarea SUA pentru Ucraina a fost blocată în Congres. Dacă vor fi autorizaţi în Ucraina contractori americani cu experiență, plătiţi de guvernul SUA, înseamnă că ei vor putea ajuta mult mai rapid la repararea echipamentelor militare deteriorate și scumpe, au spus oficialii.
De, exemplu, avioanele de luptă F-16, pe care Ucraina urmează să le primească în cursul acestui an vor necesita mentenanţă constantă. Companiile care vor concura pentru contracte trebuie să aibă planuri solide de diminuare a riscurilor pentru a reduce amenințările la adresa angajaților lor, a spus un oficial.
În ultimele luni SUA a luat o serie de decizii mai radicale în încercarea de a ajute Ucraina să-i învingă pe ruși. La sfârșitul lunii mai, Joe Biden a dat Ucrainei permisiunea de a lovi cu arme americane ținte în interiorul Rusiei, în apropierea graniței cu orașul ucrainean Harkov, lucru refuzat de americani în mod repetat în trecut.
Săptămâna trecută, decizia pare că a fost extinsă din nou. Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că Ucraina poate contraataca folosind arme americane oriunde în Rusia, de-a lungul graniței cu Ucraina. Potrivit Washington Post, SUA au permis Ucrainei să lovească doar la maxim 100 de km pe teritoriul Rusiei.
Actualii și foștii oficiali aflaţi la curent cu discuțiile despre trimiterea de contractori militari în Ucraina au spus că schimbarea acestei politicii nu va duce la o prezență majoră a acestora cum a fost în Irak și Afganistan. Ei au estimat că în Ucraina ar putea fi trimişi în total de la câteva zeci până la câteva sute de contractori.
Elveția se declară gata să găzduiască o întrevedere Trump-Putin. Ce se va întâmpla cu mandatul de arestare pe numele liderului rus
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român