SUA impun restricții de călătorie politicienilor care au „subminat democrația în Georgia”
Departamentul de Stat al SUA a denunțat, pe 23 mai, legea „agenților străini” a Georgiei și a impus restricții privind vizele celor responsabili de „subminarea democrației” în țară și membrilor familiilor acestora. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a mai spus că lansează o revizuire a relațiilor dintre SUA și Georgia și și-a exprimat speranța că liderii Georgiei vor reconsidera proiectul de lege.
Preocupările cu privire la democrația Georgiei au atins apogeul după ce partidul de guvernământ Visul Georgian a adoptat legea agenților străini, care impune ca organizațiile care primesc finanțare străină să fie etichetate drept „agenți străini” și reflectă legislația represivă rusă folosită pentru a reprima criticii regimului de la Kremlin.
Legea controversată a declanșat proteste la scară largă în țară, care au escaladat la incidente violente, în timp ce ofițerii de poliție au încercat să înăbușe demonstrațiile cu tunuri de apă și gloanțe de cauciuc.
Blinken a spus că legea „va sufoca exercitarea libertăților de asociere și de exprimare, va stigmatiza organizațiile care servesc cetățenii Georgiei și va împiedica organizațiile media independente” și a acuzat Tbilisi de o „campanie de intimidare și de utilizare a violenței pentru a suprima disidența pașnică”, informează The Kyiv Independent, citat de Digi24.
„Ca răspuns la aceste acțiuni, Departamentul de Stat implementează o nouă politică de restricție a vizelor pentru Georgia, care se va aplica persoanelor care sunt responsabile sau complice de subminarea democrației în Georgia, precum și membrilor familiilor acestora”, se arată în comunicat, precizând că aceasta include „persoanele responsabile pentru suprimarea societății civile și a libertății de întrunire pașnică”.
Parlamentul georgian a adoptat legea în lectura sa finală pe 14 mai, dar președintele pro-occidental Salome Zourabichvili a respins-o câteva zile mai târziu. Partidul Visul Georgian are suficiente voturi în parlament pentru a trece peste veto și a anunțat deja că va face acest lucru.
Legislația a provocat critici atât din partea SUA, cât și a UE. Washingtonul ia în considerare un pachet de stimulente militare, comerciale și de liberalizare a vizelor pentru Georgia în cazul în care inversează tendința de retrocedare democratică și abandonează legea controversată, a informat Politico pe 20 mai, invocând un proiect de lege care urmează să fie introdus în Congres în zilele următoare.
Mai multe țări din UE fac presiuni pentru sancțiuni împotriva Georgiei din cauza proiectului de lege, inclusiv suspendarea regimului de călătorie fără viză. Ca răspuns, unii membri ai Parlamentului European au cerut să suspende candidatura Georgiei la UE.
Ministrul de Externe de la București, Emil Hurezeanu, și Kaja Kallas, discuții despre strategia UE la Marea Neagră, extinderea UE cu R. Moldova și Ucraina și sprijinirea Chișinăului în actuala criză energetică
PLANURI // Investiții de milioane în școli, universități și grădinițe în 2025, alimentație gratuită pentru elevii din clasele a V-a – a IX-a și curriculum nou
NOU // Observatori delegați de MEC în toate clasele ce vor susține examene de absolvire a gimnaziului în 2025, examene evaluate extern la câteva discipline din colegii și centre de examinare dotate cu camere de luat vederi în șase universități