SUA denunță „eforturile fără precedent ale Rusiei de a refuza poporului moldovean dreptul de a-şi alege propriul viitor”. Avertismentul secretarului de stat american, în contextul turului doi al scrutinului prezidențial din R. Moldova
Secretarul de stat american Antony Blinken și-a exprimat, prin intermediul unei declaraţii publicate de Departamentul de Stat, îngrijorarea că turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din R. Moldova ar putea fi viciat de interferenţa Rusiei, după ce primul tur a fost marcat de ceea ce diplomaţia americană numeşte „eforturile fără precedent ale Rusiei de a refuza poporului moldovean dreptul de a-şi alege propriul viitor”.
„Rusia a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a perturba alegerile şi referendumul şi pentru a submina democraţia din R. Moldova, inclusiv prin finanţare ilicită şi cumpărare de voturi, dezinformare şi activităţi cibernetice răuvoitoare. Pe măsură ce privim spre turul doi al alegerilor prezidenţiale din R. Moldova din 3 noiembrie, Statele Unite rămân îngrijorate că Rusia va încerca din nou să împiedice moldovenii să îşi exercite dreptul suveran de a-şi alege propriii conducători”, spune Antony Blinken.
Secretarul de stat american, care în luna mai a venit pentru a doua oară în Republica Moldova de la izbucnirea războiului din Ucraina, a felicitat poporul moldovean pentru că a ieşit la vot şi „şi-a făcut auzită vocea într-un număr record în cadrul alegerilor prezidenţiale şi al referendumului privind aderarea la UE”.
„Statele Unite felicită cetățenii R. Moldova pentru că și-au făcut auzite vocile în număr record la alegerile prezidențiale și referendumul de aderare la UE, desfășurate ieri. Guvernul R. Moldova și Comisia Electorală Centrală au asigurat un scrutin bine gestionat și competitiv, în ciuda încercărilor serioase ale Rusiei de a submina integritatea procesului, după cum a constatat Misiunea de Observare a OSCE/BIDDO. Confruntându-se cu eforturile fără precedent ale Rusiei de a împiedica poporul R. Moldova să își aleagă propriul viitor, majoritatea moldovenilor au votat pentru modificarea constituției pentru a avansa aderarea R. Moldova la UE”, cităm din declarație semnată de Antony Blinken.
Secretarul de stat american le dă asigurări moldovenilor că Statele Unite le sunt alături, iar Washingtonul va continua „să sprijine eforturile R. Moldova de a asigura un proces credibil, transparent şi democratic pe 3 noiembrie”.
„Alături de aliaţii şi partenerii noştri, Statele Unite sunt alături de poporul moldovean în dorinţa sa de a avea un viitor sigur, prosper şi democratic”, spune în încheiere Antony Blinken.
Declaraţia şefului diplomaţiei americane vine în contextul în care preşedinta Maia Sandu a vorbit duminică, la câteva ore de la închierea urnelor, despre „un atac fără precedent asupra democraţiei” şi a spus că există „informaţii şi dovezi” că reţele criminale ajutate de „forţe străine ostile” au avut ca obiectiv cumpărarea a 300 000 de voturi în Republica Moldova.
Marţi, Poliţia a anunţat că investighează peste 400 de persoane suspectate de coruperea alegătorilor în cadrul campaniei electorale. Aceste persoane sunt acuzate că au acceptat bani în schimbul voturilor, riscând amenzi administrative.
Astăzi, Centrul Național Anticprupție a anunțat că a recepționat de la Poliție peste 350 de procese-verbale de constatare a contravenției ce vizează coruperea electorală pasivă. Astfel, CNA a aplicat deja amenzi în valoare aproximativ 1 000 000 de lei celor care au oferit sau acceptat mită electorală.
Potrivit CNA, amenzile aplicate variază între 25 000 de lei și 37 500 de lei.
Totodată, Poliția Națională a informat că a inițiat procedurile de ridicare a informațiilor actualizate cu privire la toți utilizatorii din Republica Moldova conectați la sistemul PSB, prin intermediul căruia au primit bani din partea grupului criminal Șor, inclusiv pentru a vota „NU” la referendumul privind integrarea europeană.
Acțiunile au loc în baza încheierii instanței de judecată.
La referendumul privind aderarea R. Moldova la UE, desfăşurat pe 20 octombrie, 50,39% dintre alegători au votat pentru integrarea europeană, în timp ce 49,61% au bifat opțiunea „NU”. Alegătorii au avut de răspuns la întrebarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Moldovei la Uniunea Europeană?”.
În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, organizat pe 3 noiembrie, se vor confrunta actuala preşedintă proeuropeană Maia Sandu, care a obţinut 42,45% din voturi, şi Alexandr Stoianoglo, candidatul susţinut de proruşi, pentru care au votat 25,98% dintre alegători.
ULTIMA ORĂ // Celulă de CRIZĂ la Guvern, pentru a preveni și gestiona eventualele planuri de destabilizare a R. Moldova. Dorin Recean: „Suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil”
Administrația separatistă de la Tiraspol va OPRI CĂLDURA pentru cetățeni începând cu 1 ianuarie 2025, ora 7.00
Planul Chișinăului: Cum va fi asigurată R. Moldova cu energie electrică, dacă centrala din Transnistria va sista livrările către malul stâng, de la 1 ianuarie 2025. „Trebuie să facem un efort ca să tăiem circa 60 MW din vârfurile de consum”