SUA au procurat generatoare electrice pentru 22 de spitale din R. Moldova: Investiție de 710 mii de dolari, prin intermediul USAID


Douăzeci și două de spitale publice din R. Moldova au primit generatoare de curent electric, procurate de Guvernul Statelor Unite ale Americii prin intermediul Proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională „Securitatea Energetică a Republicii Moldova”. Evenimentul de transmitere oficială a generatoarelor a avut loc joi, 22 iunie, la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, una dintre instituțiile beneficiare.
Generatoarele, cu o capacitate totală de 2045 kW, au fost repartizate la zece spitale raionale, 11 instituții republicane și un spital municipal. Astfel, de câte un generator au beneficiat Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, Institutul de Medicina Urgentă, Institutul de Cardiologie, Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Dispensarul Republican de Narcologie, Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii, Spitalul Clinic Bălți, Centrul de plasament temporar și reabilitare pentru copii din Bălți, dar și spitalele de psihiatrie din Chișinău și Bălți.
De asemenea, au recepționat generatoare spitalele raionale din Ungheni, Ștefan Vodă, Sângerei, Edineț, Rezina, Leova, Drochia, Telenești, Comrat, Basarabeasca, dar și Spitalul Clinic Municipal nr.4 din Chișinău.
Valoarea totală a generatoarelor electrice este de 710 000 de dolari.
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a decarat la eveniment că, datorită acestor generatoare donate de SUA, instituțiile medicale vor fi pregătite să ofere pacienților acces neîntrerupt la servicii medicale, în cazul unor eventuale întreruperi de energie electrică.
enționăm că, din luna martie 2022, instituțiile medicale din R. Moldova au fost dotate în total cu 105 generatoare electrice.
USAID, prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova, a investit în total 1,3 milioane de dolari pentru procurarea a 53 de generatoare electrice pentru situații de urgență, cu capacitatea totală ce depășește 4 MW și care au fost repartizate la 22 de spitale, precum și companiilor „Moldelectrica”, „Termolectrica”, CET-Nord și „Apă-Canal Chișinău”.











































































