SUA anunță livrarea de rachete JASSM în Ucraina și permisiunea de a lovi în Rusia. Ce ținte vor lovi
Guvernul Statelor Unite este aproape de a ajunge la un acord privind furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina și ar putea fi inclus în viitorul pachet de ajutor militar.
Totuși, chiar și după aprobare, va dura până când transportul ajunge în prima linie, relatează Reuters, citând oficiali americani anonimi.
Una dintre următoarele alocări de echipamente militare poate include rachetele comune aer-suprafață AGM-158 (JASSM), cu „tehnologii sensibile”.
Având în vedere timpul necesar pentru rezolvarea chestiunilor tehnice și pe baza cronologiei livrărilor anterioare de arme, JASSM-urile ar fi gata pentru utilizare de către Forțele Aeriene Ucrainene la sfârșitul anului 2024, potrivit Defense Express, citat de Newsweek.
Au existat teste pentru a se asigura că nu doar avioanele F-16, ci și aeronavele din epoca sovietică ale Ucrainei pot lansa JASSM. Nu se precizează însă dacă experimentele de integrare a acestei rachete în arsenalul avioanelor non-occidentale au avut succes.
Anunțul oficial privind JASSM este așteptat în această toamnă, au declarat trei oficiali pentru Reuters.
Până în prezent, forțelor ucrainene li se permite să lanseze lovituri cu armament precum racheta ATACMS numai în interiorul teritoriilor ocupate de Rusia ale Ucrainei sau strict în apropierea graniței sale de stat.
Rachetele JASSM nu vor fi prea eficiente dacă acele restricții rămân în vigoare, prin urmare interdicția ar putea fi ridicată odată cu anunțul oficial al transferului.
JASSM vine în două variante, cu rază de atac de 370 de kilometri și 800 de kilometri. Nu se știe care tip va fi livrat Ucrainei sar se crede că cele de 370 de kilometri.
Există o multitudine de ținte în raza de 370 km de la orice punct potențial de lansare de rachete pe care Ucraina l-ar putea folosi: cel puțin 30 de aerodromuri și baze navale în Crimeea.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România