Sturza se plasează în TABĂRA CRITICILOR vizavi de modificările la Legea Procuraturii, care au fost operate de „ACUM” – PSRM: „Ura!!! Avem procurorul nostru! S-ar putea ca „filtrele” să nu fie tocmai constituționale”
Fostul premier Ion Sturza admite că Blocul „ACUM” a fost bine intenționat atunci când a promovat modificările la Legea Procuraturii, însă este de părere că reformarea instituției nu constă în modalitatea numirii procurorului general. Mai mult, ex-premierul nu exclude că modificările efectuate de „ACUM” – PSRM ar putea fi declarate neconstituționale.
„Ura!!! Avem procurorul nostru! Visul politicianului homo sovieticus e să controleze procuratura și, implicit, pe toți ceilalți – oponenții politici, mediul de afaceri, judecătorii, societatea civilă, presa etc. Cum? Controlând procesul de selectare și numire a procurorului general. O, da, noi suntem cei mai corecți, transparenți și bine intenționați. Criteriile noastre sunt strict axate pe profesionalism și transparență. Vă cred! Dar dacă se strecoară o slăbiciune umană nu la voi, la alții?”, întreabă fostul premier pe Facebook.
Sturza amintește că Procuratura se tot reformează de prin 1992. „Odată cu aderarea la Consiliul Europei, în 1995, Moldova s-a obligat să-și modernizeze sistemul juridic. Și l-a tot modernizat... Inclusiv Guvernul pe care l-am condus eu și care a elaborat un concept după modelul olandez, care prevedea ca procurorii să capete statut de magistrați și să fie conduși de Consiliul Procurorilor, organ independent. A venit Voronin - milițian de formație - și a zis „nu!”, înapoi la „edinonacialie”. Respectăm principiul ierarhiei – să fie conduși de procurorul general, pe care îl numesc eu, împăratul Voronin! Lucru care a fost demontat în 2016. Ce tam-tam triumfalist au făcut ONG-urile, politicienii, presa, diplomații străini!... Avem independență, avem Consiliu Superior al Procurorilor.
El alege procurorul, pe care formal îl numește președintele. Numai că a ieșit ca la... moldoveni. Am născut un nou monstruleț, bazat pe gașcă - CSP - păstrând sistemul ierarhic cu cel mai general procuror în frunte. Toți vorbesc de independența procuraturii, dar nimeni nu ne spune un lucru simplu - în ce constă această independență. O să ziceți că în eliminarea intervenției politicului? Păi astăzi asta este! În realitate, trebuie să pledăm pentru independența procesuală a procurorului de caz și nu a instituției numită Procuratură. Puteți să-l alegeți voi pe procurorul general cum doriți, chiar și să-l numiți din oficiu, dar dați-i independență procurorului față de „șefi” pe teme procesuale”, evidențiază Sturza.
Sursa citată nu exclude că modificărtile ar putea fi declarate neconstituționale. „Apropo de „marea și unica reformă” anunțată de doamna Sandu. În art. 121 al Constituției R. Moldova este expres stipulat că „procurorul general este numit de președinte la propunerea CSP”. S-ar putea ca „filtrele” să nu fie tocmai constituționale. Dar să nu fim naivi, „filtrele” de la Ministerul Justiției sunt perfect plasate în... zona politicului! Și mai e ceva important. Aceste schimbări trebuie mai întâi consultate și primit avizul Comisiei de la Veneția asupra lor. E o obligație a noastră față de Consiliul Europei. Sau asta era valabil doar pentru foștii?”, se întreabă susținătorul Blocului „ACUM”.
Ex-premierul nu împărtășește nici faptul că s-ar da indicații procurorilor. „Văd tot mai des cum conducerea Guvernului cheamă Procuratura să se „lămurească”. Astfel, involuntar se validează viziunea că Procuratura este o bâtă și nu doar un element al unui sistem echilibrat juridic. Apar și tot felul de aluzii la „listele de arestări”. E grav! Dacă e să fim sinceri, putem schimba legea, oameni, dar dacă rămânem cu aceeași mentalitate profund nedemocratică, voluntaristă, egoistă și arogantă, nimic nu se va schimba în esență! Am mai avut frontiști, agrarieni, comsomoliști, comuniști, olgarhi-ciordiști. Acum suntem într-o nouă eră, a ONG-iștilor. Nu e rău. Dar una e să „fluieri” din tribună și alta e să joci în teren. Mai știi, poate se va întâmpla ca la moldoveni... bine”, a conchis acesta.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova
Rezultatele studiului de fezabilitate pentru construcția celei de-a treia linii electrice între R. Moldova și România, Strășeni – Gutinaș, vor fi gata la începutul anului 2025