13:37:36 22.11.2024
Stiri

STUDIU // Știai că mersul la serviciu mai devreme de ora 10 dimineaţa este practic o formă de tortură modernă?

Social 28.02.2017 07:30 Vizualizări2131 Autor: Ziarul National


STUDIU // Știai că mersul la serviciu mai devreme de ora 10 dimineaţa este practic o formă de tortură modernă? Sursa: secretele.com

Constatările dr-ului Paul Kelley, prim-cercetător la Universitatea Oxford, indică faptul că începerea programului de lucru înainte de ora 10 dimineaţa este o adevărată tortură pentru omul modern.

Din nefericire, cei mai mulţi dintre noi facem parte din grupul celor care se trezesc de luni până vineri cu noaptea în cap ca să meargă la serviciu.

Toate procesele corpului uman sunt sincronizate la ceasul biologic propriu, denumit ritm circadian. Acest ciclu de procese este prestabilit genetic şi reglează nivelurile de energie, producţia de hormoni, funcţiile cerebrale şi percepţia timpului la diferite momente ale zilei.

Cercetările din ultima vreme au demonstrat că trezirea foarte de dimineaţă şi începerea serviciului mai devreme de ora 10 reprezintă o formă de tortură la care ne supunem zilnic.

Acest program de lucru „inuman” impus de societate ne afectează ritmul circadian şi induce dezechilibre corporale.

Iată ce afirmă Kelley:

„Nimeni nu îşi poate schimba ritmul biologic zilnic înnăscut. Trezirea mai devreme decât o cere organismul poate provoca probleme de ordin vegetativ. Ficatul şi inima, de exemplu, au diferite tipare de funcţionare, iar trezirea foarte devreme le forţează să-şi ajusteze procesele zilnice cu două, trei ore, chiar cu preţul sincopelor de funcţionare.”

Ziua de muncă cu program de opt ore a fost introdusă pe la începutul secolului XX, odată cu impunerea productivităţii continue de fabrică. Această decizie nu a luat în calcul ceasul biologic omenesc. Omul a evoluat pe tiparul diurn natural, aşa că adaptarea la aceste strategii moderne este foarte dificilă.

În interviul dat cu ocazia Festivalului Ştiinţific Britanic, dr. Paul Paul Kelley adăuga următoarele:

„Rezultatul este o societate privată de somn, iar problema are ramificaţii globale. Toată lumea are de suferit din pricina programului de lucru impus, când aceste neajunsuri ar putea fi de fapt evitate.”

Cercetătorul a propus ca şcolile să îşi înceapă programul după ora 10 dimineaţa. Teoria sa a fost aplicată şi testată de către o instituţie de învăţământ, care, în timp, s-a bucurat de o prezenţă mai mare şi o mai bună productivitate a elevilor, dar şi de o îmbunătăţire considerabilă a performanţei şcolare.

Ce grozav ar fi dacă toate sectoarele societăţii noastre moderne ar adopta această schimbare de orar!

Cu toţii am fi mai energici, mai productivi, mai concentraţi asupra sarcinilor de lucru, şi astfel s-ar evita surmenajul, suprasolicitarea şi... dependenţa de cafea.

Persoanele obligate să lucreze mai devreme de ora 10 dimineaţa sunt mai predispuse la stres fizic şi emoţional şi mai expuse riscului de îmbolnăvire.

Din aceste motive, oamenii ajung să bea peste trei căni de cafea pe zi ca să se poată concentra la serviciu pe toată durata programului de lucru. Transformat în cifre, acest obicei presupune cheltuieli anuale globale pe cafea de nu mai puţin de 38 de miliarde de euro!

Sursa: secretele.com

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md