STUDIU // Statul Islamic şi GANGSTERII din Europa merg mână-n mână
Celulele jihadiste din Europa şi grupările infracţionale de pe continent sunt acum în strânsă legătură, până şi mesajul şi metodele teroriştilor Statului Islamic aducând tot mai mult cu cele ale gangsterilor clasici, concluzionează autorii unui studiu referitor la securitatea de pe continent.
Lansat săptămâna aceasta, raportul Centrului Internaţional pentru Studii de Radicalizare şi Violenţă Politică (ISCR) analizează transformarea a 79 de infractori europeni în terorişti ai grupării jihadiste, care demonstrează existenţa unui bazin de recrutare comun atât pentru ISIL, cât şi pentru grupările mafiote, anunţă Newsweek.
Mână în mână
„Este un cerc complet creat acum între aceste medii sociale, iar mesajul Statului Islamic seamănă mai mult cu unul specific gangsterilor, îndreptat îndeosebi spre arme.
Nu mai e ca acum 10-15 ani, când Al Qaeda folosea mesaje religioase pentru a-şi justifica acţiunile”, remarcă Peter Neumann, director ISCR şi coautor al raportului.
Din cei 79 de susţinători ai grupării teroriste supuşi analizei, 45 (57%) au fost condamnaţi înainte de a fi radicalizaţi, fapt care demonstrează că închisorile sunt un mediu propice pentru propagarea mesajelor jihadiste.
Analiştii ISCR cred totuşi că doar în cazul a 12 terorişti se poate vorbi de radicalizarea lor în perioada detenţiei. Legăturile cu grupările criminale de pe continent sunt însă mult mai vaste.
40% din atentatele planificate în Europa au fost finanţate prin intermediul infracţiunilor mărunte: jafuri, falsificarea unor produse de marcă, trafic de droguri şi furturi.
„Închisorile vor juca un rol mai important în procesul de racolare şi radicalizare decât au jucat în trecut”, crede Neumann.
Aceasta şi pentru că o închisoare se dovedeşte un bazin excelent de recrutare a unor persoane cu abilităţi de a înşela vigilenţa autorităţilor, a face rost de arme în mod ilegal, a comite violenţe şi a obţine acte false şi diverse obiecte folosite de terorişti în planificarea atentatelor.
„Ştiu să se mişte într-un mediu criminal fără să atragă atenţia poliţiei asupra lor. Atacurile din Paris şi Bruxelles au fost susţinute de persoane cu un trecut criminal, care au folosit documente false, au închiriat case conspirative de la alţi foşti criminali şi au putut face rost de arme. Toate acestea au mers şnur deoarece teroriştii aveau deja aceste contacte”, explică directorul Neumann.
Greu de depistat
Până şi şeful Europol, Robin Wainwright, recunoaşte că forţele de securitate folosesc baze de date multiple pentru a încrucişa informaţiile în vederea depistării legăturilor dintre infractorii cu antecedente şi adepţii grupării jihadiste.
„Aceasta este o altă dimensiune strategică importantă la nivel de terorism internaţional pe care Statul Islamic o arată, o legătură mult mai strânsă cu grupările criminale decât am văzut în trecut.
O parte din aceşti indivizi sunt foşti infractori, unii de nivel mărunt, dar, fără îndoială, mai toţi au legături cu cercurile criminale. Noi suntem capabili să facem unele conexiuni pe care forţele de securitate la nivel naţional nu le observă”, susţine şeful Europol.
Directorul ISCR se arată însă destul de sceptic în această privinţă. „Sunt noi conexiuni care vor trebui făcute în legătură cu acest fenomen, de aceea este şi aşa complicat, scrie business24.ro.
Aceste legături nu sunt clare din cauza modului în care gândesc forţele de poliţie şi agenţiile de securitate care pun terorismul şi grupările criminale în cutii diferite. Acestea vor trebui conectate”, mai spune Peter Neumann.
Pentru investigatori, comportamentul noilor terorişti jihadişti este şi mai derutant. De obicei, aceştia sunt recrutaţi din rândul consumatorilor de alcool şi droguri, dar, spre deosebire de portretul robot al jihadiştilor mai vechi, după radicalizare aceştia nu renunţă la viciile lor.
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”