Studiu // Sistemul de salarizare din R. Moldova trebuie REFORMAT
Circa 90 la sută din angajații din R. Moldova sunt nemulțumiți de salariul pe care îl primesc, iar plata salariilor „în plic” continuă să afecteze grav piața muncii. Acestea sunt concluziile studiului „Plata muncii în R. Moldova”, realizat de Institutul Muncii, la comanda Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
Datele studiului arată că pentru 98,7 la sută dintre respondenţi salariul are o valoare foarte importantă. Totodată, 56,8% dintre ei consideră că, pentru un trai decent, o familie are nevoie de un salariu de peste zece mii de lei de lunar, 26,5% consideră că s-ar descurca cu un salariu între 7,6-10 mii de lei lunar, iar 2,8 la sută din respondenţi ar reuşi să trăiască decent cu un salariu între 2,6-4,6 mii de lei.
De asemenea, studiul mai relevă că 54 la sută dintre respondenţi constată că venitul lor salarial le acoperă de la 20 la 55% din cheltuielile gospodăriei, 24,1% dintre respondenţi primesc salarii care le acoperă 50-80% din nevoile familiei, iar 19,3% dintre respondenţi primesc salarii care le acoperă de la 10 la 20 la sută dintre nevoile familiei/gospodăriei.
Datele Biroului Național de Statistică arată că, în luna martie curent, câștigul salarial nominal mediu brut a fost de 4 397,3 lei, înregistrând o creştere cu 12,4 la sută faţă de luna martie a anului trecut şi cu 3,7% faţă de luna precedentă (februarie 2015).
Pentru realizarea studiului au fost aplicate metodele de cercetare precum focus-grupuri și chestionarea a 500 de persoane. Studiul a fost efectuat în perioada aprilie-mai 2015.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova