STUDIU // Siguranța alimentelor de pe piața R. Moldova, afectată de CORUPȚIE: Mită de până la 2 000 de lei pentru ca inspectorii ANSA să închidă ochii la nereguli
Cetățenii R. Moldova nu pot fi siguri niciodată de calitatea produselor care ajung pe piață, fiindcă „filtrul” este deseori afectat de corupție.
O evaluare a integrității instituționale, efectuată de Centrul Național Anticorupție (CNA) la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor(ANSA) în perioada aprilie - octombrie 2021, arată că domeniul siguranței alimentelor este afectat de riscul coruperii active și pasive, abuzului și depășirii atribuțiilor de serviciu, nedeclarării influențelor necorespunzătoare și a conflictului de interese, precum și de riscul falsului în acte publice.
Potrivit studiului, în perioada 2019 - nouă luni ale lui 2021 au fost pornite 31 de cauze penale care vizează acte de corupție la ANSA, iar rezultatele testelor de integritate profesională organizate vara trecută arată că doar 23% din angajații ANSA testați au primit calificativul „pozitiv”.
Totodată, în raportul de evaluare se arată că sumele de bani primite de către inspectorii care au admis manifestări de corupție variază între 200 și 2 000 de lei.
Printre încălcările admise de angajații ANSA se numără neieșirea la fața locului pentru efectuarea controlului; eliberarea actului permisiv fără ca spațiul comercial să fie amenajat corespunzător; înscrierea informației denaturate în procesul-verbal de control; nedocumentarea neregulilor; obținerea de mijloace bănești pentru eliberarea actelor permisive.
Evaluarea a mai stabilit că riscurile de corupție sunt determinate de mai mulți factori, inclusiv de cadrul de reglementare lacunar și ambiguu, planificarea defectuoasă a controalelor, motivarea insuficientă pentru inițierea controlului inopinat. Totodată, s-a mai observat că sistemul de monitorizare a calității controlului este unul ineficient, iar un mecanism de monitorizare a gestionării produselor alimentare neconforme practic lipsește.
Pentru a înlătura riscurile de corupție constatate la ANSA, CNA a recomandat efectuarea inventarierii actelor permisive elaborate și emise în baza procedurilor interne ale ANSA, revizuirea conținutului Ordinului nr.700/2018 în vederea excluderii reglementărilor ce contravin cadrului normativ național și elaborarea unui studiu de motivare privind necesitatea modificării Legii privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător nr.160/2011.
Conducerea ANSA este obligat să adopte un plan de integritate, realizarea căruia va fi ulterior monitorizată de către CNA.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”