00:11:01 18.04.2025
Stiri

Studiu revoluționar: Cum pierderea auzului poate influența riscul de insuficiență cardiacă în rândul populației

Actualitate 09.04.2025 12:25 Vizualizări1856
Studiu revoluționar: Cum pierderea auzului poate influența riscul de insuficiență cardiacă în rândul populației

Scăderea capacității auditive are un impact semnificativ asupra creșterii riscului de insuficiență cardiacă. Aceasta este concluzia unui studiu recent, după cum relatează o agenție de știri, citată de Agerpres.

Cercetătorii sugerează că suferința psihologică indusă de hipoacuzie joacă un rol important. Studiul a fost realizat de o echipă din China care a evaluat datele a 164.431 de persoane din baza de date UK Biobank, toate trecând prin teste de capacitate auditivă. Aproximativ 160.062 dintre acești participanți nu utilizau proteze auditive.

Subiecții au fost împărțiți în trei grupuri, în funcție de performanțele obținute la un test specific de auditiv (DTT). Acest test identifică probleme de auz prin combinații aleatorii de cifre și zgomot de fond.

Inițial, niciunul dintre cei analizați nu prezenta insuficiență cardiacă, dar în decursul celor peste 11 ani de monitorizare, aproximativ 4.449 dintre ei au dezvoltat această afecțiune.

Insuficiența cardiacă apare atunci când inima nu poate pompa sângele în mod eficient, provocând simptome precum oboseală, dificultăți de respirație și umflarea picioarelor sau gleznelor. În Regatul Unit, se estimează că peste un milion de oameni trăiesc cu această afecțiune pe termen lung.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu un prag de recepție a vorbirii (SRT) mai mare, adică cei care aveau nevoie să li se vorbească mai tare pentru a înțelege cuvintele, aveau un risc sporit de insuficiență cardiacă.

„Comparativ cu cei cu auz normal, participanții cu auz deficitar, auz slab sau care foloseau proteze auditive aveau un risc mai mare de insuficiență cardiacă”, au remarcat specialiștii.

Nivelurile ridicate de SRT au fost corelate și cu suferința psihologică, izolarea socială și nevroza la cei care nu purtau proteze auditive.

„Am fost primii care au demonstrat că o capacitate auditivă slabă este corelată semnificativ cu un risc mai mare de insuficiență cardiacă în rândul populației generale”, au adăugat cercetătorii.

„Factorii psihologici, mai ales suferința psihologică, au un rol mediator important în această relație”, au afirmat ei.

„Dacă aceste rezultate sunt confirmate, deficiența de auz ar putea reprezenta un factor de risc sau un indicator pentru insuficiența cardiacă, subliniind necesitatea integrării evaluării auzului în evaluările cardiovasculare generale”, au notat specialiștii.

„În plus, îmbunătățirea intervențiilor psihologice pentru cei cu deficiențe de auz ar putea constitui o strategie semnificativă pentru reducerea riscului de insuficiență cardiacă”, au completat aceștia.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte