STUDIU // Resveratrol - Ingredientul MINUNE care îi poate ajuta pe oameni să trăiască mai mult
Despre resveratrol, „substanţa minune” - extrasă în special din plante cu fructe de culoare închisă, s-a vorbit mult în ultimii ani datorită efectului său puternic antioxidant. Puţini ştiu însă că obiceiul de a bea vin roşu, care este o sursă naturală de resveratrol, stă la baza explicaţiei medicale a „Paradoxului francez”, adică a faptului că francezii sunt oamenii cu cel mai sănătos sistem cardiovascular din lume, deşi consumă alimente bogate în grăsimi.
Vinul roşu este promovat încă din cele mai vechi timpuri drept un medicament bun pentru organism în general şi pentru aparatul cardiovascular în special, iar mai nou, cercetătorii elveţieni au descoperit că resveratrolul, poate mări speranţa de viaţă cu până la 60%.
Cercetătorii elveţieni de la Universitatea Politehnică din Lausanne au realizat studiul pe viermi, însă susţin că descoperirea lor i-ar putea ajuta şi pe oameni să trăiască mai mult. Mai mult, ingredientul-minune resveratrol nu doar le prelungeşte viaţă viermilor, ci şi îi face să fie mai energici la vârste înaintate.
„Nu vrem să trăim până la o vârstă înaintată şi să stăm în faţa televizorului. Ne dorim să avem vieţi active”, a spus coordonatorul studiului, profesorul Johan Auwerx.
Boli cardiovasculare
De altfel, această substanţă a intrat în atenţia cercetătorilor de câţiva ani, drept o posibilă explicaţie a incidenţei scăzute a bolilor cardiovasculare în rândul francezilor, care au diete relativ bogate în grăsimi, dar care sunt renumiţi pentru consumul ridicat de vin.
Resveratrolul este promovat şi considerat de cercetători un puternic agent antioxidant, anticancerigen şi un fitoestrogen.
Resveratrolul este prezent în concentraţie de 50 până la 100 de miligrame în fiecare gram de pieliţă de strugure. Experţii susţin că resveratrolul are efect de neutralizare a radicalilor liberi, fiind util în profilaxia şi tratamentul unor afecţiuni degenerative ale sistemului nervos datorită proprietăţilor sale neuroprotective la nivelul creierului.
De 20 de ori mai puternic decât Vitamina C
Resveratrolul este considerat cel mai puternic antioxidant, este de 4-5 ori mai puternic decât beta-carotenul, de 50 de ori mai puternic decât Vitamina E şi de 20 de ori mai puternic decât Vitamina C. El se găseşte în strugurii roşii, vin, must, precum şi în afine şi mure.
Resveratrolul încheagă şi îndepărtează din organism radicalii liberi. Normalizează nivelul de lichide în sânge. Resveratrolul scade nivelul colesterolului cu densitate mică (denumit şi colesterol rău) şi creşte nivelul colesterolului cu densitate mare (colesterol bun).
Anticancerigen
Resveratrolul este o substanţă antitumorală. Încetineşte cu 50% sporirea celulelor cancerigene sau poate chiar să le oprească. În acelaşi timp stimulează înmulţirea celulelor sănătoase şi capacitatea lor de regenerare.
Resveratrolul menţine capacitatea de funcţionare normală a trombocitelor, ajută la scăderea vâscozităţii sângelui, îmbunătăţindu-se astfel circulaţia sângelui, arterele rămânând elastice.
Antiinflamator şi antibacterian
Resveratrolul are un puternic efect antiinflamator şi antibacterian. Menţine fermitatea pielii, elasticitatea, împiedică îmbătrânirea prematură. Este de asemenea un bun antialergic, distruge histamina.
Îmbunătăţeşte capacitatea memoriei, creşte imunitatea organismului împotriva stresului. Scade nivelul de glicemie şi este foarte bun în cazul afectării retinei la diabetici şi cei care suferă de hipertensiune arterială.
De asemenea Resveratrolul îmbunătăţeşte vederea, reface structura genelor afectate, împiedicând astfel moştenirea diabetului şi a hipertensiunii arteriale.
Antiobezitate
Proprietăţile antiobezitate ale resveratrolului au fost demonstrate pentru prima dată în cazul mamiferelor. Fabienne Aujard, de la Centrul Naţional pentru Studii Ştiinţifice din Paris, a declarat că modificările metabolice (precum scăderea insulinei) induse de resveratrol au fost studiate în cazul a şase lemuri şi s-a constatat în urma testelor de laborator că aceştia şi-au redus greutatea cu aproximativ 29%.
Specialiştii au demonstrat că, după o dietă de patru săptămâni cu suplimente pe bază de resveratrol, a scăzut nevoia de hrană, dar şi indicele de masă corporală. De asemenea, s-a observat o schimbare a temperaturii corpului, precum şi o scădere a morbidităţii cardiovasculare.
Sursa: bucharestherald.ro
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski