Studiu recent: Cele mai sănătoase cinci alimente din lume
Alimente sănătoase, cele mai sănătoase? Conform unui studiu recent din American Journal of Public Health, există cinci alimente care mâncate cu regularitate, pot contribui la îmbunătățirea stării de sănătate, fizică și mentală. Accesul la ele e la îndemâna oricui.
Uleiul de măsline
Conform studiului american citat de Cook, suplimentul gastronomic al ziarului Corriere della Sera, primul pe lista celor mai sănătoase alimente este uleiul de măsline. Un pilastru al dietei mediteraneene, bogat în grăsimi nesaturate și antioxidanți. Cunoscut pentru beneficiile sale asupra sănătății inimii și sistemului cardio-vascular, a fost demonstrat să poate îmbunătăți inclusiv sănătatea cerebrală și reduce riscul bolii Alzheimer. Are și proprietăți antiinflamatorii importante.
Lintea
Un aliment de bază în bucătăria multor popoare, sunt apreciate pentru conținutul lor proteic important și cantitatea însemnată de fibre, care ajută digestia și menținerea glicemiei sub control. Conțin cantități considerabile de fier, potasiu, acid folic, care ajută sănătatea sistemului nervos.
Consumul de linte – un aliment foarte versatil și ușor de gătit – poate contribui la reducerea riscului de probleme cardiace, dar și a celui de diabet 2. În plus, conferă sațietate și, pe cale de consecință, pot ajuta la scăderea în greutate.
Iaurtul grecesc
Este cunoscut pentru înaltul său conținut proteic și pentru prezența probioticelor, care ajută la menținerea eficacității florei intestinale. Este și bogat în calciu și poate ajuta sănătatea oaselor, dar conține și vitamine din grupul B, care contribuie la metabolismul energetic.
În sinteză, iaurtul grecesc poate contribui la scăderea în greutate, la îmbunătățirea digestiei și întărirea sistemului imunitar.
Soia
Soia, un aliment din familia leguminoaselor, poate furniza un complex proteic important organismului, esențial pentru creșterea și repararea țesuturilor. Totodată, este și o importantă sursă de omega-3, fibre și hormoni estrogeni, care pot contribui la reducerea riscului de cancer la sân și la prostată.
În plus, este asociată cu îmbunătățirea funcției cardiace datorită capacității sale de scădere a colesteolului rău din sânge (LDL). Specialiștii recomandă în general consumul e soia cât mai puțin prelucrată și din surse non OGM.
Kimchi
Este un preparat tradițional corean pe bază de alimente vegetale fermentate condimentate cu arome precum usturoi, ardei iute, ghimbir. Procesul de fermentație le transformă în alimente bogate în probiotice și ajută sistemul imunitar. Este și o sursă importantă de vitamine A, B, C, săruri minerale precum calciu și fier. Consumul de kimchi este asociat în general cu o reducere a riscului de obezitate, diabet și probleme cardiovasculare.
Nu este specific dietei europene și cu greu poate fi găsit în comerț, dar se poate prepara la domiciliu.
Sursa: g4food.ro
Aditivul alimentar E171, folosit în mod special în paste tartinabile, supe, sosuri pentru salate sau suplimente alimentare, interzis în R. Moldova, la fel ca în UE: ANSA sporește controalele
CSE, măsuri URGENTE pentru a nu admite deconectarea energiei electrice după 1 ianuarie 2025. Unele întreprinderi își vor schimba PROGRAMUL de lucru, iar administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor limita iluminatul cu 30%
Îndemnul Maiei Sandu pentru cetățenii R. Moldova, în contextul situației de pe piața energetică: „Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie și să reducem costurile”