STUDIU // Pesimiștii și realiștii o duc mai bine ca optimiștii
Pesimiștii și realiștii au mai multe reușite în viață și în afaceri! În schimb, gândirea optimistă îi determină pe oameni să înființeze întreprinderi care nu au o perspectivă realistă asupra succesului financiar, arată noi cercetări care ar putea explica de ce doar cincizeci la sută din întreprinderile din Marea Britanie supraviețuiesc primilor cinci ani.
Pesimiștii și realiștii o duc mai bine în viață și în afaceri. Gândirea optimistă îi determină pe oameni să pornească întreprinderi care nu au o perspectivă realistă asupra succesului financiar, arată noi cercetări care ar putea explica de ce doar cincizeci la sută din întreprinderile din Marea Britanie supraviețuiesc primilor cinci ani.
Șanse mai mici să reușească în propria afacere
Urmărind indivizii în timp ce trec de la locurile de muncă plătite la crearea unei afaceri proprii, studiul a constatat că patronii optimiști peste medie au câștigat cu aproximativ 30% mai puțin decât cei optimiști sub medie. Mulți dintre optimiști ar fi fost bine să fie sfătuiți să rămână angajați!
Cercetarea realizată de Universitatea din Bath, Școala de Economie și Științe Politice din Londra și Universitatea Cardiff, publicată în Revista Economică Europeană, explorează consecințele financiare ale devenirii unui antreprenor pentru optimiști - oameni cu tendința de a-și supraestima șansele de a reuși și care subestimează probabilitatea de eșec.
În ciuda faptului că întreprinzătorii câștigă, în medie, mai puțin, lucrează mai mult și își asumă un risc mai mare decât angajații lor, optimiștii au mai multe șanse să creadă în mod greșit că au găsit o bună oportunitate de afaceri și că au ceea ce este necesar pentru a o exploata cu succes.
Nu se aventurează în afaceri riscante
În schimb, realiștii și pesimiștii sunt mai puțin susceptibili de a se aventura în afaceri riscante.
Studiile arată în mod constant că aproximativ 80% din populație are o perspectivă prea optimistă. Acest lucru poate spori ambiția și perseverența, îi poate încuraja pe ceilalți să coopereze și, în general, să sporească performanța. Totuși, faptul că te bazezi pe alegeri și evaluări defectuoase conduce, de asemenea, la implicarea în activități condamnate la eșec.
În 2016, conform Biroului Național de Statistică, în Marea Britanie au fost înființate 414.000 de întreprinderi, în timp ce 328.000 de afaceri au eșuat în același an.
Din optimism, prea mulți oameni încep afaceri și ulterior eșuează
Dr Chris Dawson, profesor asociat de economie de afaceri la Universitatea din Bath, a declarat: „Rezultatele noastre sugerează că prea mulți oameni încep afaceri, cel puțin în ceea ce privește rezultatele personale. Ca societate, noi celebrăm optimismul și gândirea anteprenorială, dar atunci când cele două se combină merită să faci o verificare realistă! Fiecare episod din BBC Dragon's Den oferă astfel de exemple de gândire optimistă.
Pesimismul poate că nu e văzut, în general, ca o trăsătură de dorit, dar împiedică oamenii să se aventureze în proiecte antreprenoriale proaste”.
Conform unui material furnizat de University of Bath, profesorul David de Meza, din Departamentul de Management al LSE, a adăugat: „Guvernele vorbesc frecvent despre rolul antreprenorilor în crearea unei creșteri economice, dar există un dezavantaj: Eșecul personal și al societății datorat întreprinderilor care nu au reușit nu trebuie să fie subestimat, iar asta este exact ceea ce fac optimiștii. Factorii de decizie politică nu ar trebui să încurajeze un start greșit”.
Cercetarea a analizat 18 ani de date din Studiul britanic al gospodăriilor casnice - un studiu longitudinal major - înregistrând optimismul ca o piedică în prognozarea rezultatelor financiare personale atunci când subiecții sunt încă în câmpul muncii plătite, și efectele ulterioare asupra reușitelor antreprenoriale.
Studiul, integral, poate fi consultat AICI.
Sursa: dcnews.ro
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2