16:56:05 11.01.2025
Stiri

STUDIU // Pericolele din spatele poluării aerului. Cum afectează anumite insecte

Actualitate 22.03.2023 07:28 Vizualizări765 Autor: Ziarul National
STUDIU // Pericolele din spatele poluării aerului. Cum afectează anumite insecte

Poluarea aerului, care ameninţă deja polenizarea plantelor, afectează de asemenea procesul de reproducere a anumitor insecte, potrivit unui studiu publicat marţi în revista Nature Communications, relatează AFP.

La originea fenomenului, ozonul, unul dintre cei mai comuni poluanţi care, chiar şi în cantitate moderată, are drept efect degradarea percepţiei olfactive a insectelor, ceea ce afectează şi feromonii, acele substanţe chimice care provoacă reacţii sexuale sau sociale inconştiente la un individ din aceeaşi specie, potrivit Agerpres.

Drept urmare, în experimentele cu niveluri de ozon tipice marilor oraşe realizate pe drosofile, acele mici musculiţe care roiesc în jurul fructelor, masculii se trezesc brusc lipsiţi de orice atractivitate sexuală în ochii femelelor, care nu mai simt atrase să se împerecheze.

Unii masculi se trezesc chiar că îşi urmăresc asiduu semenii de acelaşi sex, reducând la zero orice posibilitate de reproducere.

Această comunicare sexuală perturbată este declanşată în principal de efectul oxidativ al poluării atmosferice asupra feromonilor şi durează câteva zile.

Această problemă se întâlneşte la nouă din cele zece specii de drosofile studiate, dar ar putea afecta şi alte insecte al căror comportament se bazează tot pe feromoni, au subliniat oamenii de ştiinţă.

Acest factor, necunoscut până acum, ar putea accentua declinul care a afectat aproape jumătate dintre speciile de insecte în ultimele decenii.

„Vorbim despre milioane de specii", a declarat pentru AFP Markus Knaden, unul dintre autorii studiului şi membru al Institutului Max Planck, menţionând în special „moliile, fluturii, furnicile, albinele şi viespile".

Înainte de industrializare, nivelul de ozon din aer era în medie de aproximativ 40 de părţi per miliard (ppb) la nivel global. În prezent însă, în oraşele şi zonele industriale, nivelul de ozon poate atinge cu uşurinţă 210 ppb, un nivel de aproximativ cinci ori mai mare.

Alte experimente, conduse de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Reading din Anglia, sunt în curs de desfăşurare pentru a determina cum ar putea fi afectate alte insecte zburătoare şi târâtoare.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md