STUDIU // O substanță din cartofii prăjiți crește riscul de dezvoltare a cancerului
Acrilamida din anumite alimente, cum ar fi biscuiții sau chipsurile, prezintă un risc pentru sănătatea publică, confirmă Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) într-un aviz știintific publicat acum câteva zile, scrie libertatea.ro.
Această substanță chimică poate crește riscurile de cancer la consumatori. Acrilamida este un compus chimic ce se formează în alimentele bogate în amidon în timpul procesării la temperaturi înalte, cum ar fi prăjirea, coacerea și frigerea. Prin urmare, biscuiții, chipsurile, cartofii prăjiți, cafeaua, cerealele sau pâinea prajită pot conține acrilamida.
EFSA a făcut o evaluare a riscurilor existenței acestei substanțe în alimentație pe baza a circa o sută de studii știintifice și a datelor strânse de la consumatori, ONG-uri și din sectorul industriei agro-alimentare. Studii realizate pe animale au arătat că substanța este genotoxică și cancerigenă, acest compus putând, prin urmare, sa deterioreze ADN-ul și să provoace cancere. Autoritatea Europeană a ajuns la concluzia că acrilamida poate mări riscul de dezvoltare a unui cancer, subliniind că cei mai expuși sunt copiii.
Opinia EFSA nu are valoare de constrângere, însă poate determina Uniunea Europeană și statele membre să prevadă limitarea expunerii consumatorilor la această substanță, prin modificarea obiceiurilor alimentare sau de pregătire a alimentelor ori prin întărirea controlului asupra produciei alimentare.
Încă din anul 2011 Comisia Europeana recomanda țărilor membre ale UE să efectueze anchete atunci când nivelurile de acrilamidă din produsele alimentare depășesc anumite valori de referință.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania