Studiu // NEREGULI majore în acordarea subvențiilor agricole și în gestionarea Fondului pentru Eficiență Energetică
Modul de repartizare a subvențiilor este unul discriminator. Alocarea inechitabilă a resurselor financiare are loc în linii mari din cauza formulei de acordare a subvențiilor, formulărilor vagi ale măsurilor de subvenționare și nerespectarea Regulamentului de acordare a acestora.
Acestea sunt doar câteva ditre constatările Curții de Conturi (CC) după auditul efectuat la Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli și Fondul pentru Eficiență Energetică, anul 2013.
Constatările Curții au fost înserate în studiul „Despre cum se pierd banii publici”, lansat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, care monitorizează executarea rapoartelor Curții de Conturi după auditul efectuat de CC.
Astfel, potrivit studiului, mărimea subvenției este direct legată de perioada de depunere a cererii și poate fi finanțată diferit în funcție de măsura de subvenționare. „Pentru investițiile în aceeași tehnică agricolă, mărimea subvenției poate fi diferită în cazul solicitării subvenției în cadrul a două măsuri diferite. Ea poate fi diferită și pentru finanțarea în cadrul aceleiași măsuri”, se precizează în raport.
„Deși procesul de subvenționare a agriculturii a cunoscut mai multe măsuri de reformă în ultimii ani, formularea vagă a măsurilor de subvenționare, nerespectarea condițiilor descrise de regulamentul de subvenționare, competența limitată a funcționarilor, dar și a beneficiarilor, au generat cheltuieli neregulamentare de cel puțin 50 de milioane de lei, chiar dacă nu au fost cauzate pierderi sau prejudicii mari (ele nedepășind 1,7 milioane de lei în 2013). În plus, dualitatea interpretării măsurilor și modul de calculare a subvențiilor pune la îndoială acordarea a cel puțin 150 de milioane de lei”, se mai precizează în document.
În același timp, potrivit sursei, accesul la subvenții rămâne limitat - doar 0,3 la sută din proprietarii de pământ beneficiază de acestea, iar până în prezent nu a fost găsită o soluție viabilă problemei informării beneficiarilor la nivel local.
„Lipsa procedurilor clare de depunere și recepționare a dosarelor a condiționat întârzierea înregistrării a peste 111 cereri de subvenționare, în condițiile în care suma oferită poate varia masiv în funcție de data depunerii. Din acest motiv, aceste întârzieri trezesc oarecare suspiciuni. Regulamentul actual condiționează mărimea subvenției de perioada depunerii, este cel puțin echivocă întârzierea„, a declarat economistul de la „Expert-Grup”, Tatiana Savva.
Pe de altă parte, potrivit sursei, Fondul pentru Eficiența Energetică se confruntă de asemenea cu probleme de acces, probleme instituționale, de competență și în plus este inconsistent față de politicile naționale în energie.
„Deși Fondul are o importanță majoră, în condițiile dependenței țării noastre de importul de energie, numărul de beneficiari al acestuia este extrem de mic. Acest impact redus este cauzat de lipsa accesului la informație despre oportunitățile de finanțare la nivel local, unde anual se oferă peste 144 de milioane lei pentru proiecte, dar și de lipsa capacităților atât la nivelul autorităților publice locale, cât și la nivelul beneficiarilor”, se mai precizează în studiu.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”