STUDIU // Moldovenii întrebuințează prea multe ANTIBIOTICE
Datele unui studiu realizat de Regiunea Europeană a Organzației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că peste 40 la sută din prescripțiile medicale pentru antibiotice au fost eliberate greșit sau nejustificat. Acest fapt se referă în primul rând la antibioticele prescrise pentru răceală şi dureri în gât, care deseori sunt cauzate de infecţii virale, asupra cărora antibioticele n-au niciun efect.
Mai mult decât atât, în unele ţări se înregistrează o dinamică de automedicaţie. Utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor reprezintă principala cauză a creşterii rezistenţei la antibiotice, se menționează în document.
Potrivit studiului, farmaciștii sunt cei care au la dispoziția lor cele mai multe posibilități să promoveze utilizarea corespunzătoare a antibioticelor.
„Trebuie să sistăm perceperea farmaciei drept „magazin” şi să cultivăm o cultură a serviciilor farmaceutice. În unele ţări aceasta deja există, însă ar fi bine ca această regulă să se extindă în toată regiunea”, este de părere Directorul Regional OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab.
Amintim că, astăzi, este marcată Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA).
„Deoarece farmaciştii sunt cei care eliberează medicamente pacienţilor, anume aceştia trebuie să devină aliaţii noştri în lupta împotriva rezistenţei la antibiotice. Astfel, farmaciştii ar trebui să aibă posibilitatea de a le oferi pacienţilor informaţii precise şi consultaţii privind administrarea corectă a antibioticelor”, a conchis Zsuzsanna Jakab.
Potrivit studiului în cauză, în 19 ţări antibioticele pot fi procurate în mod legal fără prescripţia medicului, în cinci ţări antibioticele pot fi cumpărate pe Internet fără prescripţie medicală, iar în 12 ţări antibioticele pot fi cumpărate din alte surse decât farmacia (pe piaţa ilegală sau clinicile veterinare).
De asemenea, în 15 ţări tratamentul este indicat în baza unei conlucrări strânse dintre farmacişti şi clinicieni, iar în 36 ţări respondenţii sunt de acord cu faptul că farmaciştii pot oferi pacienţilor consilierea necesară cu privire la utilizarea antibioticelor.
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei