STUDIU // Moldovenii de la Nord preferă să meargă la muncă în Franţa, cei din Centru - în Portugalia, iar cei de la Sud - în Anglia
Cele mai tinere contingente de migranți moldoveni sunt în Marea Britanie (52,0% au vârsta de 18-30 de ani) și Franța (49,1% au vârsta de 18-30 ani), arată un studiu realizat de Organizația Internațională a Muncii, după ce au fost analizate patru țări din Uniunea Europeană - Franța, Marea Britanie, Portugalia și Italia. În ultimele două state se constată un număr mai mare al migranților moldoveni cu vârsta de peste 41 de ani.
Datele cercetării relevă că, dintre țările analizate, prima țară pe care o aleg moldovenii ca destinație este Portugalia, unde 62% dintre migranții moldoveni dețin deja cetățenia portugheză și doar 7% - cetățenia României. Reprezentantul Înaltului Comisariat pentru Imigranți și Dialog Intercultural (ACIDI ) din această țară a relatat că peste 6 000 de migranți moldoveni au primit cetățenia Portugaliei în anii 2009-2011.
Franța, Portugalia și Marea Britanie oferă mai multe posibilități moldovenilor migranți de a avea o carieră de succes, de a găsi un loc de muncă interesant sau de a se stabili cu traiul în această țară, în comparație cu Italia.
Analiza migranților, prin prisma domeniilor economice în care au activat în R. Moldova, relevă că pe primele trei poziții se situează moldovenii care au plecat din sistemul educațional – 19%, domeniul comerțului – 14% și a sistemului de ocrotire a sănătății și serviciilor sociale – 11%. Aceasta relevă gradul înalt de calificare al migranților moldoveni. Activează însă moldovenii peste hotare în alte domenii, cele în care este solicitată forța de muncă – serviciile comunitare, sociale și personale – 33%, construcții – 20%, servicii de administrare a gospodăriilor casnice – 13 la sută.
Portugalia și Marea Britanie indică realizarea celor mai multe dintre așteptările avute de către migranți în ceea ce privește bunăstarea familiei, cunoașterea noii culturi, organizarea vieții personale (realizarea totală sau parțială a așteptărilor). Aproximativ o treime dintre respondenți au avut posibilitatea să-și procure imobil în Moldova.
Datele colectate au permis identificarea unor localități din care migranții pleacă exclusiv spre anumite destinații. Spre exemplu, locuitorii din s. Mereni, raionul Anenii Noi, s. Cărpineni și s. Boghiceni, raionul Hâncești, s. Abaclia, raionul Basarabeasca, or. Strășeni, or. Cimișlia au imigrat în Italia; din s. Logănești, raionul Hâncești, s. Copăceni, raionul Sângerei, orașul Ungheni - spre Portugalia; din s. Corjeuți, raionul Briceni, s. Caracușenii Vechi, raionul Briceni, s. Gordinești, raionul Edineț, s. Trinca, raionul Edineț - spre Franța; din s. Costești, raionul Ialoveni, s. Colibași, raionul Cahul, orașul Cahul - spre Regatul Unit al Marii Britanii.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”