Studiu // Moldovenii BEAU mai puțin decât acum doi ani
Am fost calificați drept cei mai aprigi băutori din Europa, cu toate acestea nu suntem o națiune de alcoolici. Datele statistice colectate de o companie de consultanță în marketing strategic din R. Moldova arată că „portretul general” de consum de alcool în R. Moldova corespunde celui motivat social, care bea la ocazii.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1 500 de persoane din întreaga țară.
Astfel, se observă o tendință de scădere a cotei celor care, odată ce au început să consume, nu au putut să se oprească (de la 14% în 2012 la 8% în 2014).
De asemenea, a scăzut cota acelor consumatori care din cauza consumului de alcool nu au reușit să facă ceva ce se aștepta de la ei în mod normal (de la 18% la 13% în 2014).
Totodată, a scăzut și numărul celor care în decursul ultimului an au simțit necesitatea să bea dimineața pentru a-și reveni după o sesiune de consum exagerat de alcool (de la 19% la 13%).
Experții din SUA au ajuns la concluzia că două doze zilnice pentru bărbați și una pentru femei sunt absolut normale. În cazul moldovenilor, potrivit studiului, numărul de porții consumate la o ocazie, deci nu în fiecare zi, a scăzut de la trei în 2012, în medie la 2,2.
În același timp, prezintă interes tipul de băutură consumat. De exemplu, spre deosebire de băuturile tari, care provoacă doar daune sănătății, vinul, mai ales cel roșu, în doze moderate este considerat benefic pentru sănătate. Astfel explică unii experți de ce în Franța, unde se consumă multe grăsimi din unt și cașcavaluri, rata bolilor cardiovasculare este redusă. Or, potrivit rezultatelor studiului, la moldoveni vinul este cea mai consumată băutură alcoolică — 68%.
Studiul a fost realizat la comanda Organizației Mondiale a Sănătății, după lansarea campaniei naționale de informare privind reducerea consumului de alcool. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1 505 respondenți din mediul rural și urban, în perioada martie – aprilie curent.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei