STUDIU // Majoritatea țărilor din Europa NU vor mai putea organiza Olimpiada de Iarnă
Un nou studiu a constatat că numărul orașelor capabile să găzduiască Jocurile Olimpice de iarnă ar putea fi redus la unul singur până la sfârșitul secolului XXI, dacă emisiile globale de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse drastic.
Acest lucru vine în contextul în care actuala Olimpiadă de iarnă, care are loc la Beijing, intră în istorie drept prima Olimpiadă de iarnă organizată vreodată cu zăpadă artificială în proporție de aproape 100%.
Studiul, publicat în Current Issues in Tourism, a analizat datele climatice din anii 1920 și până în prezent.
„Schimbările climatice modifică geografia Jocurilor Olimpice de Iarnă și, din păcate, vor îndepărta unele orașe gazdă renumite pentru sporturile de iarnă”, a declarat Robert Steiger de la Universitatea din Innsbruck, Austria, într-un comunicat. „Se preconizează că majoritatea locațiilor gazdă din Europa vor fi marginale sau nu vor fi fiabile încă din anii 2050, chiar și într-un viitor cu emisii reduse”.
De asemenea, aceștia au cerut actualilor atleți să evalueze condițiile pe care le preferă pentru sporturile olimpice. Aceștia au fost rugați să clasifice o serie de condiții climatice, pe o scară de la inacceptabil la „ideal pentru performanță maximă, siguranță și corectitudine”, precum și temperatura ideală pentru a concura și temperaturile la care le-ar considera nesigure și incorecte.
Principalele probleme ridicate de sportivi au fost legate de calitatea zăpezii, inclusiv de pericolele zăpezii artificiale, în timp ce cele mai multe preocupări legate de siguranță au apărut din cauza temperaturilor ridicate care afectează sportivii și zăpada, informează Ifl Science.
Un singur oraș din lume ar mai putea găzdui Jocurile Olimpice de iarnă
În plus, 89% dintre sportivii intervievați consideră deja că criza climatică are un impact asupra condițiilor în care se desfășoară competițiile.
„Impactul unui scenariu cu emisii ridicate ar putea reduce numărul de locații fiabile din punct de vedere climatic la 10 în anii 2050 și la 8 în anii 2080. Prognoza pentru Jocurile Paralimpice de Iarnă, care au loc în martie, după Jocurile Olimpice, a fost mult mai rea”, notează cercetătorii în studiul lor.
Astfel, într-un scenariu cu emisii ridicate, doar un singur oraș rămâne viabil pentru a găzdui Jocurile Olimpice de iarnă: Sapporo, Japonia, transmite descopera.ro.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România