STUDIU // Folosirea mașinilor electrice NU va rezolva problema încălzirii globale
În ultimii ani mașinile electrice au devenit tot mai accesibile și populare.
Mașinile electrice devin înlocuitori din ce în ce mai fezabili pentru automobilele convenționale care consumă combustibili fosili, ceea ce, la prima vedere, poate părea un pas în direcția supraviețuirii speciei noastre.
Din nefericire, străzile pline de mașini alimentate cu baterii nu vor fi suficient pentru a opri schimbările climatice, a scris inginerul de mediu al Universității din Toronto Alexandre Milovanoff în The Conversation. Conform lucrărilor sale, va trebui să devenim mai ambițioși și să abordăm problema mai mare: vehiculele private, notează Futurism, citat de descopera.ro.
Mai multe autobuze și trenuri electrice
Adevăratul potențial al vehiculelor electrice, susține Milovanoff, este că acestea oferă o oportunitate de a regândi cu totul infrastructura noastră de transport. Pentru a aborda serios problemele emisiilor de carbon, ar trebui să punem accentul pe autobuzele și trenurile electrice și mai puțin pe mașinile personale cu baterii.
Potrivit cercetărilor realizate de către Milanoff, publicate luna trecută, electrizarea transportului nostru prin concentrarea asupra mașinilor este un obiectiv nerealist, care ar duce la producerea a câteva sute de milioane de mașini, iar asta ar putea pune presiune imensă pe rețelele de drumuri.
Nucleul argumentului lui Milovanoff este că mașinile electrice oferă îmbunătățiri majore, din punct de vedere ecologic, față de mașinile care consumă combustibili fosili. Dar această comparație este o imagine incompletă care lasă deoparte cât de eficiente ar fi sistemele de transport public.
„Pur și simplu, există trei moduri de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră din transportul de pasageri: reducerea numărului călătoriilor, schimbare automobilelor sau îmbunătățirea tehnologiilor”, a scris Milovanoff în. „Vehiculele electrice abordează doar o parte a problemei, cea tehnologică”.
Guvernul de la Chișinău, răspuns pentru liderul separatist Krasnoselski: „Moldovagaz” va achiziționa gazul natural și-l va livra în regiunea transnistreană. Tiraspolul insistă ca plata, achiziția și transportarea să fie efectuate de companii terțe
Centralele electrice regenerabile instalate în R. Moldova au atins la finele lunii decembrie 2024 capacitatea-RECORD de 580 MW. Aceste capacități asigură 16,72% din consumul anual al republicii noastre
Locuitorii capitalei care au pavat o bucată de teren destinat spațiilor verzi pentru a-și putea parca mașinile au investit degeaba: Parcarea neautorizată a fost demontată