STUDIU // Educaţi sau nu prea: Ce opinie au despre ei cetățenii R. Moldova
Moldovenii au un nivel al educaţiei care ajunge la limita de jos. Cel puţin, așa crede majoritatea respondenţilor unui sondaj de opinie, realizat de către o companie în consultanţă în marketing strategic, cercetări de marketing şi sociale din R. Moldova.
Potrivit sondajului, 35 la sută dintre respondenţi au spus că nivelul de educaţie al concetăţenilor ajunge la limita de jos, 33 la sută sunt de părere că moldovenii au toţi cei şapte ani de acasă şi doar 27 la sută susţin că moldovenii au un nivel mediu de educaţie.
Respondenţilor li s-a cerut să noteze nivelul educației moldovenilor după o scală de la 1 la 7. În rezultat, aceştia au luat nota medie 3,9 pentru cei șapte ani de acasă.
De asemenea, potrivit aceluiaşi studiului, doar 22% de moldoveni cred că au învățat bine la toate obiectele, fiind elevi, și nu au remușcări legate de disciplinele școlare. 19% de respondenți sunt convinși acum că ar fi trebuit în trecut să fie mai străduitori la școală. Însă, cei mai mulți – 23% - sunt moldovenii cărora le pare rău că nu au fost suficient de sârguincioși la lecțiile de limbi străine.
Părinții din R. Moldova sunt indulgenți și mai puțin severi atunci când este vorba de restricții, mai ales cele de timp, atunci când copiii lor sunt lăsați să se folosească de dispozitivele inteligente. 84% din respondenți au spus că își lasă copiii să se joace la telefon, tabletă sau calculator atât timp cât își doresc cei mici, iar 11% au spus că nu dispun de calculatoare sau tablete. Aceste cifre sunt la limita dependenței celor minori față de dispozitivele inteligente, conform părerii specialiștilor.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei