17:00:56 23.11.2024
Stiri

STUDIU DOC // Autoritățile sunt îndemnate să revizuiască de URGENTĂ o normă legislativă votată la propunerea BNM, deoarece aceasta va contribui la LEGALIZAREA finanțării unor offshori rusești

Actualitate 16.11.2022 08:59 Vizualizări5166 Autor: Ziarul National
STUDIU DOC // Autoritățile sunt îndemnate să revizuiască de URGENTĂ o normă legislativă votată la propunerea BNM, deoarece aceasta va contribui la LEGALIZAREA finanțării unor offshori rusești


Lupta împotriva operatorilor ilegali de jocuri de noroc online prin simpla blocare a site-urilor acestora este ineficientă, se arată într-un studiu realizat de „Legal Business Monitor”, un ONG creat pentru analiza eforturilor statului de control al industriilor tutunului, alcoolului și jocurilor de noroc. Și asta pentru că, zilnic, apar sute de pagini oglindă ale acestora. Prin urmare, 20 de state din UE, precum și Marea Britanie au adoptat o altă strategie- aplică mecanisme de blocare a tranzacțiilor în conturile unor astfel de operatori.

De exemplu, în Italia, instituțiile de plată pot primi amenzi de la 300 000 de euro la 1,3 milioane de euro pentru tranzacții în conturile operatorilor de jocuri de noroc ilegale. O serie de țări au prevăzut, de asemenea, un mecanism de retragere a licențelor operatorilor de plăți pentru acțiuni de acest gen.

În R. Moldova nu există un astfel de mecanism și nici nu se prevede introducerea acestuia. De exemplu, Ministerul Finanțelor precizează că Agenția Servicii Publice (ASP) identifică site-urile ilegale de jocuri de noroc și solicită autorităților competente să le blocheze, la fel ca și tranzacțiile de plată pe acestea. La rândul său, ASP afirmă că în fiecare caz de acest gen contactează Banca Națională a Moldovei (BNM). Banca centrală afirmă, însă, că potrivit legii, nu este obligată să blocheze astfel de operațiuni de plată. Iar furnizorii de servicii de plată, prin lege, nu verifică legalitatea operațiunilor de plată.

Mai mult, în 2023 va intra în vigoare o normă legislativă, care, de fapt, legalizează tranzacțiile în conturile operatorilor nelicențiați. Astfel, prestarea serviciilor de plată în favoarea persoanelor care activează pe teritoriul R. Moldova fără autorizația corespunzătoare a autorităților competente sau interzise prin lege nu va constitui o infracțiune.

„Legal Business Monitor" atrage atenția asupra faptului că astfel de acțiuni sunt contrare practicilor din țările UE. Acest lucru ar putea favoriza și mai mult activitățile nepedepsite ale operatorilor de jocuri de noroc ilegale, dintre care mulți sunt reprezentanți ai companiilor off-shore rusești. Astfel, există riscul reducerii veniturilor bugetare provenite din activitatea companiei de stat Loteria Națională a Moldovei. Există condiții favorabile pentru spălarea banilor și finanțarea terorismului, care au fost menționate în raportul Serviciului de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului la începutul anului 2022. În plus, se remarcă și riscurile la adresa securității statului, deoarece activitatea necontrolată și neîngrădită a operatorilor offshore oferă acces la datele personale ale jucătorilor moldoveni.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md