STUDIU // Doar trei spitale republicane sunt EFICIENTE din punct de vedere tehnic
Doar trei spitale republicane din țara noastră din cele 17 existente prezintă un nivel optim de eficiență tehnică. Concluzia aparține Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS), care a verificat cât de bine este utilizat fondul de paturi disponibil în aceste instituții medicale.
Situația este bună la Spitalul Clinic Republican, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie și la Centrul Național Științifico-Practic de Medicină de Urgență.
Institutul de Cardiologie și Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie înregistrează un număr excesiv de paturi, necesitate redusă de spitalizare și o cerere scăzută de utilizare a paturilor. Totodată, la Institutul Oncologic sunt înregistrate spitalizări de lungă durată, care nu sunt necesare pentru maladiile respective, și este utilizat insuficient serviciul de ambulatoriu.
„Per ansamblu, spitalele republicane pot genera cu 7% mai multe rezultate - internări, consultații de ambulatoriu, intervenții chirurgicale) utilizând același volum de resurse alocate”, se spune în studiul PAS.
Din totalul de 34 de spitale raionale, doar nouă spitale înregistrează o eficiență optimă prin prisma utilizării fondului de paturi. În fiecare al treilea spital se atestă un număr excesiv de paturi asociat cu o cerere scăzută de utilizare a patului. În 15% din spitale raionale se atestă spitalizări de lungă durată, care nu sunt necesare.
Dintre instituțiile medicale municipale, doar spitalele „Sf. Arhanghel Mihail”, „Sfânta Treime” și Spitalul pentru Copii Nr.1 înregistrează un nivel optim de eficiență în baza utilizării fondului de paturi.
„Din cauza tergiversării reformei structurale și a celei funcționale a rețelei de spitale publice, pe parcursul ultimului deceniu se înregistrează o denaturare a prestării serviciilor spitalicești. O parte semnificativă din capacitatea spitalelor este orientată spre furnizarea unor servicii care nu ar trebui să fie prestate într-un cadru spitalicesc modern, deoarece trebuie transferate în sectorul specializat de ambulatoriu și AMP”, explică experții care au realizat studiul.
Lucrarea „Guvernanța spitalelor publice în contextul reformelor de sănătate: soluții pentru Republica Moldova” a fost realizată de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate cu suportul fundației non-profit din Germania „Friedrich-Ebert-Stiftung”. Aceasta are un birou permanent la Chișinău începând cu anul 2002.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania