STUDIU // De ce sunt mai PUTERNICI oamenii care plâng?
Cercetătorii au început să studieze știința plânsului pentru a ne ajuta să înțelegem ce semnificație au lacrimile din perspectivele sociale, psihologice și neuro-științifice. Studiile recente ne arată că plânsul nu numai că este sănătos, ci și ideal pentru o bună sănătate mintală și stabilitate. Iată de ce sunt mai puternici oamenii care plâng!
Motive pentru care oamenii care plâng sunt mai puternici
Plânsul te ajută să eliberezi stresul
Lacrimile au un efect terapeutic. Cu ceva timp în urmă, un biochimist a constatat că lacrimile emoționale transportă mai multe proteine decât lacrimile non-emoționale (cum ar fi lacrimile cauzate de tăierea unei cepe), ceea ce înseamnă că apar schimbări psihologice și fiziologice importante în interiorul corpului atunci când plângi. Lacrimile emoționale care apar în momentele de intensitate emoțională transportă hormoni de stres și reprezintă o cale perfectă de a scăpa de stres.
Plânsul construiește tenacitate mentală
Plânsul reprezintă o modalitate de a-ți recunoaște emoțiile și de a ți le înfrunta. Evitarea sau ignorarea sentimentelor negative poate fi dăunătoare pentru sănătatea ta mentală și poate duce la apariția anxietății și tulburărilor depresive. Sau s-ar putea ca unele persoane să înlocuiască plânsul cu alte mecanisme mai puțin productive, cum ar fi alcoolul sau comportamentele compulsive nesănătoase. Dă-ți ocazia să plângi din când în când, deoarece propria sănătate mentală este importantă și e nevoie de curaj din partea ta pentru a o menține.
Plânsul te ajută să treci peste probleme și să te vindeci
Plânsul reprezintă transformarea stresului în ceva tangibil, iar procesul acesta reduce sentimentele de traumă. Atunci când plâng oamenii din motive emoționale, inițiază un proces de vindecare emoțională. Lacrimile îți permit să externalizezi rănile psihologice într-o formă fizică. De asemenea, te ajută să începi recuperarea.
Plânsul întărește și stimulează relațiile
Lacrimile sunt o reprezentare pozitivă a ceea ce suntem. Lacrimile noastre demonstrează legătura profund emoțională pe care o avem cu lumea înconjurătoare și că ne pasă. Plânsul în fața altor oameni poate lăsa să se vadă o față vulnerabilă a ta și le permite altora să vadă că garda emoțională este căzută. Plânsul în situații deosebit de dificile sau triste, în cazul în care mai multe persoane sunt afectate, obliterează zidurile emoționale și le oferă oamenilor libertatea de exprimare. Legăturile și relațiile sunt întărite atunci când prietenii adevărați plâng împreună.
A fost dovedit științific faptul că oamenii care plâng sunt mai puternici. Nu este vorba că prin plâns sunt rezolvate problemele, însă îți oferă posibilitatea de a-ți elibera stresul.
Sursa: eva.ro
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania