STUDIU, DOC // Datoria R. Moldova către „Gazprom”, umflată ARTIFICIAL cu aproape un MILIARD de dolari: 7,5 MILIARDE de dolari reprezintă datoria Transnistriei
„Moldovagaz” din R. Moldova are în prezent o datorie de 7,9 miliarde de dolari către „Gazprom”-ul de la Moscova, dintre care 7,5 miliarde reprezintă datoria regiunii transnistrene, iar aceasta crește în permanență.
Malul drept al Nistrului ar datora Moscovei 443 de milioane de dolari în prezent, iar datoria Transnistriei, care nu plătește deloc pentru gazele consumate, nu este altceva decât „finanțarea separatismului la noi în stat” de către Federația Rusă, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, expertul în energetică Sergiu Tofilat.
Expertul de la WatchDog a prezentat, împreună cu Tudor Șoitu, un studiu care relevă faptul că, de-a lungul anilor, datoria la gaz a malului drept al Nistrului a fost majorată artificial cu minimum 952 de milioane de dolari prin acţiuni abuzive, comise de „Gazprom” în complicitate cu autorităţile centrale din R. Moldova. Deși am avut conduceri cu viziuni geopolitice diferite, problema datoriilor la gaze către „Gazprom” nu a fost rezolvată niciodată și reprezintă în continuare un pericol la adresa securității naționale.
Sergiu Tofilat a oferit exemplul lui Veaceslav Platon care a „contribuit” la creşterea datoriei la gaz cu circa 5 milioane de dolari. Mai exact, prin decizii ilegale de judecată, „Moldovagaz” a fost obligată să livreze gaz pe datorie fabricii de sticlă „Cristal-Flor”, controlată de Platon în perioada 2006-2008. Fabrica utiliza gazul la producerea buteliilor de sticlă, care erau transmise la realizare companiilor intermediare, controlate de Platon. Deoarece fabrica nu a achitat consumul de gaze, datoria faţă de „Moldovagaz” s-a majorat de la 3,4 milioane lei în 2006 la 60,5 milioane lei în 2008.
Fraudele care au avut loc în administrarea complexului de gaze naturale nu au fost investigate, iar valoarea reală a datoriei la gaz nu a fost stabilită niciodată, au mai constatat experții.
Pentru a soluţiona problema datoriei la gaz, este necesar de stopat acumularea acesteia. Acest lucru poate fi realizat prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze şi energie electrică, pentru a elimina dependenţa de gazele ruseşti.
Experții nu văd cu ochi buni propunerea lui Igor Dodon, care a declarat intenţia părţii moldoveneşti de a stinge datoria malului drept prin transmiterea reţelelor de gaz, construite din bugetul de stat şi din banii acumulaţi de la consumatorii din Moldova din 2001 şi până în prezent. Este vorba de circa 15.000 km de gazoducte de distribuţie sau 2/3 din reţeaua naţională de distribuţie a gazelor, valoarea estimativă a cărora depăşeşte de două ori capitalul social al „Moldovagaz” și încalcă dreptul de proprietate al consumatorilor.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”