STUDIU // Cum este DISTRUSĂ istoria în Republica Moldova


Patrimoniul cultural al Republicii Moldova este supus unei agresiuni fără precedent și se află în continuă degradare din cauza nivelului dezvoltării economice și a instabilității social-politice, concluzionează experții de la „Expert-Grup” în cadrul unui studiu.
Potrivit datelor colectate, din totalul celor 977 de monumente din municipiul Chișinău, 254 au fost afectate din cauza nerespectării legislației. În centrul istoric al capitalei situația este și mai gravă: 80 de monumente arhitecturale au fost demolate, iar 17 edificii culturale stau în ruine. Din totalul celor 788 de monumente de categorie națională, 15% sunt demolate, iar 40% se află într-o stare avansată de degradare. De asemenea, au fost distruse 111 biserici, 20 de mănăstiri se află într-o stare deplorabilă, iar 80% din conacele boierești s-au transformat în ruine.
„În ultimii 20 de ani, patrimoniul cultural al Republicii Moldova este supus unei agresiuni fără precedent şi se află în continuă degradare. Această situație a fost generată în special de nivelul de dezvoltare economică şi de situaţia social-politică instabilă din ţară în ultimii 20 de ani”, sunt de părere experții.
Studiul a fost realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” care a analizat starea patrimoniului din 366 de localități din 29 de raioane.










































































