STUDIU // Consumate ocazional, dulciurile pot fi bune pentru sănătate
Nelipsite de pe mesele de sărbători, dulciurile ar putea avea beneficii pentru sănătate. Se pare că un consum moderat de alimente dulci, precum prăjiturile sau ciocolata, ar putea ajuta inima să funcționeze corespunzător, decât dacă am renunța definitiv la zahăr.
Potrivit unui studiu realizat în Suedia, în cadrul Universității Lund, a reliefat o legătură între zahăr și sănătatea inimii. Cercetarea a fost concepută pe parcursul a 20 de ani și a vizat aproximativ 70 de mii de persoane cu vârste cuprinse între 45 și 83 de ani.
„Noi am descoperit faptul că între zahărul adăugat și riscul de boli cardiovasculare există o relație divergentă”, susține epidemiologul Suzanne Janzi, cercetător în cadrul studiului, citat de medikatv.ro.
Mai mult, aceasta a explicat faptul că nu doar cantitatea de zahăr este importantă, ci și sursa și modul în care este consumat.
Oamenii de știință au împărțit consumul de zahăr pe categorii. În primul rând, aceștia au analizat toppingurile zaharoase (precum mierea), dulciurile, categorie în care au fost incluse prăjiturile și produsele de patiserie, iar a treia categorie a fost dedicată sucurilor carbogazoase.
Cele mai periculoase pentru sănătate s-au dovedit a fi toppingurile și băuturile carbogazoase.
„Zahărul din băuturile îndulcite conferă mai puțină sațietate, de aceea suntem tentați să le consumăm mai mult, pentru a potoli nevoia de zahăr”, susține Suzanne Janzi.
Datele au arătat faptul că un consum ridicat de toppinguri poate genera riscuri pentru anevrism aortic abdominal și alte boli vasculare.
„Premier Energy” a pregătit deja un program de DECONECTĂRI a curentului pentru cei peste 840 000 de consumatori din centrul și sudul R. Moldova, dacă după 1 ianuarie va fi deficit de energie
CSM îi va propune președintei Maia Sandu eliberarea lui Alexei Paniș din funcția de judecător
„Rusia vrea HAOS în R. Moldova și ar putea regiza un atac cu drone asupra Centralei de la Cuciurgan, prezentat ca fiind din partea Chișinăului”. SCENARIILE posibile, după ce Rusia a acuzat R. Moldova că ar pregăti „atacuri” asupra Transnistriei