16:39:20 22.11.2024
Stiri

STUDIU // Ce boală destul de întâlnită poate să DECLANŞEZE acest tip de cancer

Știri 02.02.2017 09:44 Vizualizări2212 Autor: Ziarul National
STUDIU // Ce boală destul de întâlnită poate să DECLANŞEZE acest tip de cancer sursa: eva.ro


Cancerul de pancreas este foarte dificil de tratat, deoarece ajunge să fie diagnosticat în faze avansate. Un studiu arată că diabetul poate să declanşeze cancerul de pancreas.

Un nou studiu atestă faptul că persoanele care au diabet zaharat de tip 2 sunt mult mai predispuse riscului de a dezvolta cancer de pancreas. Riscul ca diabetul zaharat de tip 2 să declanşeze cancerul de pancreas este foarte ridicat, după cum a constatat o echipă de cercetători de la International Prevention Research Institute din Lyon a căror cercetare a fost prezentată la în cadrul Congresului European de Cancer din 2017 de la Amsterdam.

Jumătate dintre persoanele diagnosticate cu cancer de pancreas care au participat la studiu aflaseră cu un an în urmă că suferă de diabet zaharat de tip 2. Cancerul de pancreas este foarte dificil de diagnosticat, deoarece nu prezintă simptome în stadiul iniţial, iar specialiştii susţin că prin monitorizarea atentă a persoanelor care suferă de diabet zaharat de tip 2 se poate ajunge la un diagnostic mai devreme al cancerului de pancreas.

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de un milion de persoane cu diabet zaharat de tip 2 din Italia şi Belgia care apoi au făcut în mai puţin de un an cancer de pancreas.

Un alt aspect foarte important care a fost descoperit este tocmai faptul că aceste persoane au prezentat un risc de patru ori mai mare de a face cancer de pancreas în primele trei luni după începerea tratamentului pentru diabet. După acest diagnostic începeau şi terapia cu incretine.

„După ce cancerul de pancreas devine simptomatic şi este diagnosticat se pare că terapia cu incretine poate să fie un factor declanşator al cancerului pancreatic. Este ciudat, deoarece în realitate ştim că tocmai cancerul pancreatic este cel care cauzează o înrăutăţire a diabetului şi necesitatea începerii terapiei cu incretine. Studiul nostru arată că acest efect a fost observat şi în cazul terapiei cu insulină”, declară coordonatorul studiului dr. Philippe Autier, citat de publicaţia britanică DailyMail.

Prin urmare, printr-o monitorizare atentă a pacienţilor cu diabet se poate ajunge la o diagnosticare mai rapidă a cancerului de pancreas. „Doctorii şi pacienţii cu diabet trebuie să fie conştienţi că acest diagnostic şi înrăutăţirea bolii pot să fie un prim semn al cancerului de pancreas”, explică specialistul.

Ce trebuie să ştii despre cancerul de pancreas?

Cancerul de pancreas este una dintre afecţiunile maligne cele mai dificil de tratat şi cu o rată a mortalităţii extrem de ridicată pentru că, de cele mai multe ori, este diagnosticat în stadii avansate. Chiar dacă nu se cunoaşte o cauză exactă a acestui tip de cancer, cercetările realizate până în prezent au identificat fumatul, obezitatea, alimentaţia bogată în grăsimi şi carne, precum şi diabetul sunt consideraţi factori de risc pentru cancerul de pancreas.

Cancerul de pancreas apare de obicei la persoanele cu vârsta peste 70 de ani şi este destul de rar întâlnit la cei sub 40 de ani. Este un cancer foarte dificil de tratat, deoarece în lipsa simptomelor boala ajunge să fie diagnosticată în stadii avansate.

Ce trebuie să ştii despre diabetul zaharat de tip 2?

Dacă ai constatat că ai simptome specifice diabetului este important să mergi imediat la medic pentru un control. Cele șapte semne care ar trebui să te trimită la medic sunt:
1. Sete puternică;
2. Urinări frecvente;
3. Oboseală accentuată;
4. Lipsa energiei;
5. Senzație de foame continuă;
6. Vedere încețoșată;
7. Scădere bruscă în greutate.

În prezent, 415 milioane de oameni suferă de diabet, iar alte 225 de milioane de cazuri se estimează că vor apărea în următorii 25 de ani, potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet.

În cele mai multe situații este vorba despre diabet zaharat de tip 2, care, spre deosebire de diabetul zaharat de tip 1 ar putea fi prevenit, dat fiind că apariția acestei forme a afecțiunii este asociată în mare parte cu factori de risc ce pot fi controlați, precum: obezitate, sedentarism, alimentație nesănătoasă.

De altfel, până la 70% dintre cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite sau instalarea afecțiunii întârziată, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, atrage atenția IDF.

Sursa: eva.ro

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md