Studiu DEPRIMANT // Câți dintre părinți au copii plecați peste hotare
Potrivit unui studiu, realizat de către o companie de consultanţă în marketing strategic, cercetări de marketing și sociale din R. Moldova, peste 80 la sută dintre părinţi au copii care trăiesc în R. Moldova, 14% din părinți au copii care muncesc în afara țării, dar sunt în continuare cetățeni ai R. Moldova și 9% de moldoveni au copii care sunt plecați din țară și care s-au stabilit cu traiul permanent acolo.
Dintre părinții care se pot bucura de faptul că fiii și fiicele lor sunt pe lângă ei, mai mulți sunt cei din zona de centru a R. Moldova și cei ce au vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani și dețin studii superioare. Părinții copiii cărora sunt plecați temporar din republică, păstrându-și cetățenia R. Moldova, sunt într-o pondere mai mare reprezentați de cei ce au mai mult de 51 de ani, sunt divorțați sau văduvi și văduve, au studii secundare profesionale și sunt pensionari sau liber profeșioniști.
Un element comun pentru părinții copiii cărora sunt plecați temporar la muncă peste hotare și părinții copiii cărora sunt stabiliți cu traiul în afara R. Moldovei este că o bună parte sunt divorțați, văduvi și văduve. Cu alte cuvinte, acești părinți rămân singuri la bătrânețe. Totodată, din categoria moldovenilor odraslele cărora au plecat peste hotare definitiv este în majoritate reprezentată de cei care nu dețin studii deloc, doar primare sau maxim studii medii incomplete.
Sondajul realizat de Magenta Consulting a urmărit, de asemenea, să afle care sunt viziunile părinților care au copii ce încă nu au împlinit 16 ani în legătură cu o eventuală plecare peste hotarele republicii. Rezultatele arată că 65% dintre părinți nu vor ca odată deveniți maturi, copiii lor să plece din R. Moldova.
15% din moldoveni ar vrea ca odraslele lor să-și facă studiile în altă țară, dar, la finalizarea acestora, să se întoarcă acasă, iar 5% ar vrea ca odraslele lor să câștige un ban peste hotare cu condiția să se întoarcă acasă. Totuși, există și cei care le doresc fiiilor și fiicelor sale să se stabilească permanent cu traiul într-un stat străin – 13%.
Categoria moldovenilor care au copii mai mici de 16 ani și își doresc ca copiii lor să nu plece din R.Moldova când vor crește mare este reprezentată într-o pondere mai înaltă de cei ce locuiesc în mediul rural, care au între 22 și 25 de ani, văduvi și văduve. Moldovenii care ar accepta ca odraslele lor să părăsească R. Moldova doar de dragul studiilor în străinate sunt în mai mare număr din mediul urban și din regiunea centrală a R. Moldova, pensionarii, cei ce dețin studii superioare și au un venit lunar de la trei mii de lei la zece mii de lei.
Părinții care le doresc copiilor săi minori să se stabilească permanent cu traiul în altă țară atunci când vor deveni maturi sunt reprezentați într-o măsură mai mare de către cei ce locuiesc la oraș, în zona de centru al R. Moldova, sunt divorțați și cei care dețin propria afacere.
Topul țărilor numite de părinți, unde aceștia își doresc ca urmașii lor să învețe este constituit din Marea Britanie, Franța, România, Italia, Rusia, Germania, SUA. Țările considerate de părinți drept cele care oferă oportunități de muncă mai bune sunt: Italia, Marea Britanie, Israel, Portugalia, SUA, Elveția, Franța.
Părinții care își doresc ca în viitor copii lor să emigreze au menționat că ar dori ca ei să se stabilească cu domiciliul peste hotare în țări precum Rusia, Canada, Germania, Marea Britanie, Franța, SUA, Italia.
Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3%, la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”
Nicolae Negru // Război și Pace, Strategia Smintitului, Alegeri