STUDIU // Agenții economici din statele UE dețin 84% din investițiile străine directe făcute anul trecut în R. Moldova: Firmele străine au angajat 14,6% din forța de muncă autohtonă și plătesc salarii duble față de firmele locale private
Investițiile efectuate de antreprenori din țările Uniunii Europene în R. Moldova au crescut cu 14% în 2023, depășind pentru prima dată pragul de 3 miliarde de dolari.
Investitorii europeni își mențin poziția dominantă, reprezentând 84% din totalul investițiilor străine directe (ISD) în R. Moldova și deținând 33,1% din PIB, arată Studiul „3.0. Impactul ISD asupra Economiei R. Moldova”, lansat recent de Agenția de Investiții, în parteneriat cu Foreign Investors Association (FIA).
Potrivit cercetării, fluxurile nete de ISD au totalizat în anul trecut 357,2 milioane de dolari, marcând o scădere față de recordul atins în 2022, când acestea au ajuns la 586,4 milioane de dolari. Scăderea se datorează multiplelor crize și tensiuni economice la nivel global, Republica Moldova fiind afectată grav și de războiul din regiune.
În 2023, stocul total al investițiilor străine directe a crescut semnificativ, atingând 5,469 miliarde de dolari, o creștere de 10,6% față de sfârșitul anului 2022.
Cele mai mari contribuții au venit din industrii precum prelucrarea materialelor, comerțul și serviciile financiare. Companiile cu capital străin au fost lideri în productivitate, având o eficiență cu 83% mai mare decât firmele locale private.
Totodată, studiul relevă faptul că, în 2023, companiile cu capital străin, chiar dacă reprezintă doar 6% din total firmelor din R. Moldova, au angajat 14,6% din forța de muncă autohtonă.
Salariile medii oferite de companiile străine au ajuns la 14 200 de lei lunar, adică de peste două ori mai mari decât cele oferite de firmele locale private.
INTERCEPTĂRI // Cum măsluiau unii angajați ai Primăriei Chișinău LICITAȚIILE pentru instalarea pavajului și bordurilor pe străzile capitalei. „Vezi ce proiect ai pe pavaj, bordură... La asfaltare nu mă bag”. Mită de până la 15% din contracte
România a donat, în ultimii ani, 264 de microbuze școlare pentru transportarea elevilor din R. Moldova
SEMNAT // Republica Moldova a aderat la Alianța Internațională pentru Energie Solară: Obiectivul privind atingerea unui nivel de 30% din consumul de energie provenit din surse regenerabile până în 2030, mai real