STUDIU // 80% dintre persoanele condamnate pentru CORUPȚIE în R. Moldova NU stau nicio zi în penitenciare
Opt din zece persoane condamnate în R. Moldova în dosare care vizează infracțiuni de corupție nu petrec nicio zi în penitenciare. Totodată, doar 18% dintre condamnați stau, în medie, 2,3 ani la pușcărie după ce au comis acte de corupție, în timp ce două din zece persoane găsite vinovate iau doar amenzi.
Concluzia aparține Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) care a analizat 416 hotărâri emise de Curtea Supremă de Justiție ce se referă la cauze de corupție în privința a 553 de persoane, în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2020.
Studiul CRJM arată că mai mult de 90% din dosarele analizate vizează „corupția mică”, iar polițiștii se află în topul subiecților investigați pentru infracțiuni de corupție, fiind urmați de persoanele fizice, aleșii locali, avocații, contabilii și inspectorii vamali.
Autorii cercetării au stabilit că cel mai lung proces judiciar într-o cauză de corupție a durat 12 ani și jumătate, iar cel mai scurt - 136 de zile. Durata medie pentru procesele judiciare este de 3,5 ani, însă experții s-a arătat îngrijorați de faptul că, în anumite cazuri, faptele de corupție săvârșite sunt sancționate prea târziu, iar făptuitorii nu mai ajung să-și ispășească pedepsele din cauza expirării termenului de prescripție sau din alte motive, inclusiv naturale, cum ar fi decesul persoanei.
Pentru a evita asemenea cazuri, experții CRJM recomandă alocarea resurselor suficiente pentru lupta cu corupția mare, specializarea și limitarea competențelor Procuraturii Anticorupție la investigarea cauzelor mari de corupție.
„Este o problemă că peste 90% din cauzele de corupție care ajung în judecată țin de mica corupție. Acest studiu este un argument în plus ca instituțiile statului să depună mai multe eforturi pentru a depista și pentru a sancționa faptele mari de corupție”, a declarat Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției, prezent la evenimentul de lansare a studiului amintit.
Mașini în valoare de sute de milioane de dolari, cumpărate de cetățeni ai R. Moldova din străinătate, în anul trecut
Pedepse mai mici pentru corupția demnitarilor? Ministerul Justiției acuză PA de manipulare și inducere în eroare a publicului: „Este regretabil modul tendențios de a justifica rata sentințelor de încetare prin modificările legislative”
TOP ZECE state în care R. Moldova exportă cele mai multe produse: În România vindem aproape o treime din bunurile autohtone, iar SUA îi suflă Rusiei în ceafă