STUDII // Care este cea mai sănătoasă ciocolată?
Cremoasă și delicată, savoarea ciocolatei este aproape imposibil de refuzat. Descoperă care este cea mai sănătoasă ciocolată.
Una dintre cele mai bune vești pe care le-au dat cercetătorii în ultimii ani a fost cea legată de efectele pozitive ale consumului de ciocolată. De îndată ce s-a aflat că delicioasa ciocolată este utilă pentru prevenirea atacurilor de cord sau a accidentelor vasculare cerebrale dietele au dobândit o nouă semnificație.
Dacă este posibil să consumi și lucruri care au un gust bun, regimul nu mai este la fel de intimidant, iar drumul spre greutatea ideală devine mult mai interesant. Chiar dacă ciocolata poate fi considerată un remediu contează foarte multe ce sortiment alegi. Dacă te-ai întrebat care este cea mai sănătoasă ciocolată, află că și nutriționiștii au avut dificultăți pentru a identifica tipul de ciocolată care asigură cele mai multe beneficii organismului. Aparent, ciocolata este un remediu la îndemâna oricui, dar dacă nu alegi varianta potrivită poți consuma grăsimi saturate în exces și prea mult zahăr.
Cacao și indienii Kuna
Ciocolata a fost folosită pentru efectele curative timp de mii de ani, dar efectele ei benefice pentru protecția inimii au fost recunoscute de-abia la începutul anilor ’90. Cercetătorii de la Harvard, coordonați de Norman Hollenberg au investigat de ce indienii Kuna, localizați în Insulele San Blas din Panama, nu sufereau de hipertensiune arterială, nici măcar la vârste înaintate. Acest lucru venea în contradicție cu un consum ridicat de sare, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință să le studieze dieta cu mai multă atenție.
Dacă ar fi fost vorba numai despre factori genetici, atunci indienii Kuna nu ar fi trebuit să aibă probleme nici dacă se mutau la oraș, într-un mediu modern. Cu toate acestea, din momentul în care părăseau locurile natale, indienii aveau aceleași probleme cu hipertensiunea ca și restul populației de o vârstă similară.
De asemenea, studiile au arătat că indienii Kuna care locuiau în insule aveau un risc mult mai redus de afecțiuni cardiovasculare și cancer, comparativ cu restul populației de pe același continent. După ce au exclus factorii perturbatori cum sunt stresul sau poluarea, cercetătorii au concluzionat că diferența era dată de meniul zilnic al acestor indieni. Echipa condusă de Hollenberg a observat o diferență dramatică în dieta acestor indieni și anume faptul că ei consumau zilnic mai mult de cinci căni de cacao caldă, de persoană.
Este o mare diferență între cacao caldă pe care o beau indienii Kuna și ciocolata caldă pe care o poți cumpăra de la magazin, datorită modului de prelucrare și procesare a boabelor de cacao.
Prelucrarea
Boabele de cacao provin din arborele de cacao și, după ce sunt culese și coapte, rezultă un lichid care conține părți solide și unt de cacao. Prelucrarea înlătură o mare parte din untul de cacao, păstrând părțile solide, din care se obține pudra de cacao pe care o cunoaștem cu toții.
Această pudră conține majoritatea flavonoidelor, antioxidanții care au efecte pozitive asupra organismului. Flavonoidele au un efect benefic asupra producției de oxid nitric, stimulând circulația sângelui spre inimă, creier și extremități. De asemenea, reduc inflamațiile și previn dezvoltarea celulelor maligne ca urmare a acțiunii nocive a radicalilor liberi.
În această etapă pudra de cacao este amară, fiind combinată cu bicarbonat de sodiu prin alcalinizare pentru a o închide la culoare și a-i reduce aciditatea, astfel încât să fie mai ușor de utilizat la prepararea băuturilor. Din păcate, această metodă de procesare apărută în Olanda și practicată de aproape 200 de ani, reduce cantitatea de flavonoide cu până la 80%. În aceste condiții, dacă ai crezut că poți alege cea mai sănătoasă ciocolată în funcție de conținutul de cacao, această constatare a cercetătorilor contrazice vechile presupuneri.
Conținutul de cacao al ciocolatei, indiferent dacă este de 60, 70% sau chiar mai mult nu este un indicator relevant pentru conținutul de antioxidanți ai produsului pe care-l consumi. Cercetătorii de la Harvard consideră că ambalajul unei ciocolate nu ar trebui să evidențieze conținutul de cacao, ci mai degrabă cantitatea de antioxidanți din produs. Astfel, indienii Kuna consumau cacao obținută direct de la sursă, neprocesată, cu un conținut foarte ridicat de flavonoide.
Formula ideală
Untul de cacao are o calitate unică de a se topi la temperatura corpului uman, astfel încât devine delicios de îndată ce-l guști.
Cu toate acestea, conținutul ridicat de grăsimi și calorii poate periclita silueta dacă nu este corelat cu reducerea caloriilor provenite din alte alimente. O tabletă de ciocolată de 100g conține 500 de calorii, față de numai 12 calorii, cât are o lingură de pudră de cacao neîndulcită. Obezitatea crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, diabet și cancer, așa că nu este recomandat să încerci să obții beneficii printr-un consum ridicat de ciocolată. Din contră, o cantitate excesivă te poate face mai susceptibil la îmbolnăviri. Nu ai nevoie decât de o cantitate redusă de cacao pentru a obține beneficiile legate de longevitate și prevenirea hipertensiunii arteriale.
Astfel, cercetările realizate au relevat că indienii Kuna din Panama au consumat cea mai sănătoasă ciocolată deoarece pudra de cacao nu era procesată, iar conținutul de flavonoide rămânea intact. Procedeul olandez de prelucrare a pudrei de cacao prin alcalinizare reduce dramatic beneficiile, iar conținutul ridicat de cacao nu transformă ciocolata aleasă într-o variantă sănătoasă. Cel mai bine este să alegi ciocolata naturală, care nu a fost obținută prin alcalinizare și prin utilizarea metodelor convenționale.
Sursa: eva.ro
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md