Strugurii din R. Moldova au ajuns în 33 de state în anul 2023: Ce preț oferă străinii pentru un kg de struguri „made in Moldova”
Producătorii de struguri pentru masă din R. Moldova au exportat, pe parcursul anului 2023, mai multă producție decât în 2022. Mai exact, cantitatea de struguri vândută peste hotare s-a majorat cu aproximativ 11% comparativ cu anul 2022, iar valoarea - cu circa 33%.
Potrivit datelor prezentate de Serviciul vamal al Republicii Moldova, în anul 2023 au fost exportate în total 84,55 de mii de tone de struguri pentru masă în valoare de 75,67 de milioane de dolari. Prețul mediu pentru un kg de struguri vândut în străinătate s-a ridicat la 0,9 dolari sau circa 14,30 de lei.
În anul 2023, s-a extins și geografia exporturilor, efectuându-se livrări în 33 de țări, comparativ cu 23 de țări în anul 2022. În rândul destinațiilor noi se află Suedia, Slovenia, Slovacia, Serbia, Italia, Lituania, Emiratele Arabe Unite, Hong Kong, Kârgâzstan, Albania ș.a.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) amintește decizia Parlamentului European, potrivit căreia exportatorii moldoveni de struguri pot accesa piața UE fără restricții tarifare sau cantitative.
„Această oportunitate presupune însă o responsabilitate crescută, fiind esențial ca producătorii să se angajeze într-o planificare și coordonare eficientă pentru a asigura că strugurii lor îndeplinesc cerințele stricte de calitate și siguranță impuse de piața europeană”, a ținut să precizeze MAIA, într-un comunicat de presă.
R. Moldova NU pregătește acțiuni militare în Transnistria! Autoritățile de la Chișinău resping falsurile răspândite de serviciile secrete ruse: „Dezinformări grave și periculoase, concepute să semene panică și neîncredere”
Rusia o acuză pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că pregăteşte planul unei operaţiuni militare în Transnistria
Coaliția care va da noul Guvern al României a anunțat un candidat comun la prezidențiale: Pe cine îl văd președinte PSD, PNL și UDMR