02:09:40 22.11.2024
Stiri

STRESUL, boala care UCIDE încet, explicată de specialiști…

Știri 01.11.2018 08:03 Vizualizări3728 Autor: Ziarul National
STRESUL, boala care UCIDE încet, explicată de specialiști… sursa: uti24.ro


Când aveți o stare de tensiune interioară, cei din jur o vor observa imediat, vă­zându-vă fruntea brăzdată, buzele rigide și maxilarele încleștate.

Eliminați crisparea: în­crețiți fruntea, ridicați sprâncenele cât mai sus și apăsați de mai multe ori limba în cerul gurii. În câteva clipe vă veți des­tinde, iar fața dvs. va căpăta o expresie mai plăcută.
Stresul se manifestă foarte des și prin contracturi în zona cefei și a umerilor. Ele pornesc de fapt de la maxilare, întrucât cele mai multe persoane aflate în situații stresante obișnuiesc să strângă din dinți. Pu­teți împiedica apariția acestor con­tracturi, acționând în sens in­vers: relaxați maxilarele. Deschi­deți larg gura, de câteva ori pe zi. Efectul este garantat.

Nu vă stresați cu stresul

Dacă vă așteaptă o zi grea, cu multe probleme la serviciu, cu copiii de luat de la școală și cu cum­părături de Crăciun, ar trebui să vă treziți cât mai devreme dimineața. În acel moment, aveți un nivel maxim de cortizol în sânge, iar el se va menține întreaga zi și va crește rezistența la stres. Nu apelați la medicamente atunci când vă simțiți stresați și ajunși la capătul puterilor. Mai bine scrieți o poezie sau pictați un tablou. Studiile științifice au dovedit că aceste două activități creative, pictura și poezia, re­duc stresul și pot calma chiar durerile. În cazul când nu vă interesează arta, aveți la dispoziție alternativa de a practica un sport.

Vă numărați și dvs. printre acei oameni care, după ce și-au început ziua devreme, își pierd energia și puterea de muncă în orele după-amiezii? Atunci, în măsura în care este posibil, ar trebui să trageți un pui de somn la prânz. 15 minute, nu mai mult. O siestă scurtă este la fel de relaxantă și în­vio­rătoare, în plus și mult mai sănătoasă, decât un preparat energizant, cumpărat de la farmacie. Dacă totuși nu aveți condiții să vă întindeți și să puneți capul jos, vă propunem un mic exercițiu, care vă va ajuta să depășiți oboseala de la prânz, mai re­pede și mai sănătos decât ar face-o o ceașcă de cafea: săriți într-un picior timp de zece minute, pre­ferabil cu fereastra deschisă. Aceasta vă va împrospăta corpul și mintea.

Hormonul numit oxitocină are în organismul uman rolul de a-i prelungi tinerețea, de a asigura o tensiune arterială normală și o gestionare optimă a stresului. Știți cum producem noi oxitocină în cor­pul nostru? Pur și simplu, prin alintări, mângâieri și îmbrățișări. Și sărutările sunt sănătoase: potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, oamenii care se sărută des au pe termen lung o rezistență mai bună la boli și îmbătrânesc mai lent. Dacă n-aveți în preajma dvs. o persoană pe care s-o puteți mângâia, rețineți că vă poate fi de folos și flirtul. El reduce stresul, activează circulația și vă insuflă veselie și optimism. De aceea vă îndem­năm să flirtați, ori de câte ori aveți ocazia.
Dacă nu vă surâde această idee, însă căutați o metodă de a combate stresul, iată încă o sugestie demnă de atenție: luați-vă un animal de companie, care să vă alunge senti­mentul de singurătate. Un studiu realizat la Uni­ver­sitatea New York a arătat că tensiunea și pulsul, scăpate de sub control din cauza stresului, au revenit la valori optime, datorită prezenței unui câine, a unei pisici sau a unei pă­sări ținute în colivie. Nici măcar un tovarăș de via­ță fidel nu reușește o astfel de performanță…

Farfuria cu anti-stres

Cei ce au o agendă încărcată la serviciu ar tre­bui să-și compenseze eforturile zilnice mân­când multe piersici. Prin conținutul lor generos de mag­neziu, vitamina B3, seleniu și zinc, piersicile fac să dispară ca prin farmec proasta dispoziție și vă dau suficientă forță ca să puteți suporta fără difi­cultate povara stresului. Fasolea verde este o sursă bună de acid pantotenic (vitamina B5). Această vitamină are un ex­celent efect anti-stres. Cine se sim­te excedat de volumul de muncă și trăiește sub presiune ar trebui să-și gătească o mâncare de fasole ver­de. Un detaliu interesant: în păs­tăile de fasole s-au descoperit și niș­te substanțe asemă­nătoare cu pectinele, capabile să scadă nivelul prea ridicat al colesterolului.

Porumbul este mai bogat în B1, vitamina sistemului nervos, decât orice altă cereală sau legumă. El conține și mangan, un oligoelement care acționează împreună cu vita­mina B1 în sensul restabilirii cal­mu­lui și echilibrului, așadar vă destinde și vă relaxează. Și coa­că­zele pot contribui substanțial la sănătatea noastră. Ele ne oferă o mare cantitate de vitamină C – și anume, una care, lucru foarte important, se asimilează în organism ușor și repede. De aceea, mân­când coacăze, vă puteți com­bate stresul profesional și, totodată, veți preveni răce­lile estivale. Spanacul este și el un inamic redutabil al stresului. În struc­tura lui se reunesc mineralul anti-stres magneziu și vitamina nervilor B1, formând un cuplu extrem de eficient. Și nu numai atât. Frunzele acestei legume ne furnizează și o doză apreciabilă de acid folic, care servește la protecția inimii și împiedică rigi­dizarea vaselor de sânge. Primul stres de la începutul unei zile de muncă poate fi ținut la respect, cel mai bine, cu o banană. Și ea ne pune la dispoziție o porție consistentă de magneziu. Spre satisfacția amatorilor de bere, vom adăuga că, datorită unor substanțe active din hamei, lupulonul și humolonul, care au acțiune calmantă, berea întărește nervii și ajută la o mai bună gestionare a stresului. Dar, desigur, ea este un remediu de care se recomandă să faceți uz cu măsură …

Ce bem și ce mâncăm pentru a ne întări nervii

O masă ușoară, cu multe beneficii pentru sis­temul nervos, ar fi un sfert de litru de iaurt sau de lapte, cu o lingură de miere. Nu uitați însă că laptele integral are o densitate calorică mare, deci nu trebuie în niciun caz considerat o băutură de potolit setea. El constituie mai degrabă o gustare completă de luat între mese, foarte indicată, având în vedere numeroasele substanțe folosi­toare pe care le conține.

În perioadele agitate, beți zilnic câte un pahar de zeamă de varză acră. La fel ca iaurtul, varza mu­rată favorizează înmulțirea bacteriilor sapro­fite din intestin, sprijinind, pe această cale, siste­mul imunitar. De asemenea, se găsesc în ea, din belșug, vitamina C, vitamine din grupul B, mag­neziu și potasiu. Cine consumă multă varză mu­rată sau bea zeamă de varză se simte mai proas­păt, mai plin de vitalitate și mai apt să facă față stresului.

Dacă deveniți nervoși în timpul zilei din pri­cina suprasolicitării la locul de muncă, dați o fugă până la cel mai apropiat magazin și cumpărați două avocado. Avocado liniștește nervii și ajută contra proastei dispoziții. E bogat în vitamina C, care crește imunitatea și reduce stresul, în vita­mina E care este benefică pentru inimă și sistemul circulator, ca și în vitamina B6, de care au mare nevoie mușchii și sângele. Combinația dintre aceste vitamine și o serie de minerale, oligo­elemente, enzime și uleiuri eterice are un efect calmant asupra nervilor iritați. Și câte trei-patru nuci mâncate pe zi reușesc să diminueze stresul și să elimine tulburările de concentrare. Nucile trebuie mâncate crude, deoarece, în momentul când sunt supuse unui tratament termic, pierd multe dintre valoroasele lor principii active.

Infuzii de energie

Toți cei aflați în prezent la maturitate, care poartă pe umerii lor răspunderea unei familii și își doresc să aibă succes în activitatea profesională, necesită, zi de zi, o infuzie de energie mentală și fizică.

Vitalitate maximă

Dacă vreți să pășiți în noua zi cu o vitalitate deosebită și cu o rezistență nervoasă de nezdrun­cinat încă de dimineață, iată un mic secret cu care vă veți atinge scopul: în seara precedentă, beți înainte de culcare 125 ml de lapte în amestec cu 125 ml de apă. Laptele subțiat cu apă se digeră ușor și furnizează organismului vitamine, minerale și oligoelemente importante. În dimineața următoare, un müsli vă va da și mai multă energie, încât vă veți simți în stare să mutați munții din loc. Mobilizați-vă apoi pentru ziua care începe, trezindu-vă simțurile cu ajutorul unor stimuli olfactivi.

Mirosurile pot avea un uimitor efect energi­zant.

Umpleți o sticluță cu ulei de mentă, de cim­bru, de rozmarin sau de camfor și după aceea, în cursul zilei, deschideți-o din când în când și mirosiți. Puneți 20 de pică­turi dintr-unul din aceste uleiuri într-un castronaș cu apă – ele se eva­poră treptat, iar dvs. le veți inspira odată cu aerul din încăpere. Un re­mediu sigur contra proastei dispo­ziții: 30 picături de ulei de trandafir puse pe o batistă pe care o țineți la în­demână și o mirosiți mereu. In­spirați și parfumul uleiului eteric de portocale, este deosebit de învio­rător.

Pentru a alunga oboseala și a vă recăpăta elanul, amestecați cinci linguri de oțet de fructe în jumătate de litru de apă călduță și frecați-vă tot corpul cu această mixtură. La sfârșit, faceți obligatoriu un duș.

Preveniți o eventuală carență de fier mân­când semințe de floarea-soarelui, sfeclă roșie ori soia.

Și cartofii combinați cu brânză de vaci vă pot fi de folos. Surse bune de fier sunt de asemenea mor­covii, dovleacul, varza creață și spanacul. Dacă doriți să vă procurați fierul din legume cu frunze verzi, carne de pui și leguminoase, ar trebui să beți după ele un pahar de suc de portocale. Vitamina C din citrice în­lesnește asimilarea fierului în organism, spre deosebire de ceaiul negru care o blochează.

Energie din curmale. Când vă simțiți, uneori, în timpul zilei toropiți și epuizați, tot ce aveți de făcut este să mes­tecați trei curmale. Aceste fructe dulci conțin o cantitate mare de carbo­hidrați constând în principal din zahăr invertit, care se digeră foarte ușor. Dizolvându-se deja în salivă, el se asimilează imediat prin mu­­coasa cavității bucale. Astfel, curma­lele susțin claritatea gândirii.

De trei ori ȘAPTE. Dacă aveți nevoie de și mai multă energie, mâncați între mese șapte migdale, șapte curmale și șapte stafide.

Stările de oboseală extremă, apă­rute brusc, se pot combate și cu o bucățică de ciocolată – cel mai bine una amăruie, deoarece aceasta are o pondere maximă de cacao și foarte puțin zahăr.

De obicei, cam în jurul orei unspre­zece încep să vă scadă vizibil forțele. Aerul din birou devine îmbâcsit și us­cat, iar ochii vă obosesc și lăcrimează, din pricina orelor de lucru la calculator. Luați măsuri din vreme, ca să preveniți momentul când corpul și mintea dvs. amenință să cedeze: beți până la prânz minimum un litru de apă și mâncați niște fructe. Cele mai indicate sunt merele.

Soarele este o sursă minunată de energie și bună dispoziție. În zilele însorite, ar fi bine să fa­ceți măcar o scurtă pauză. Închideți calculatorul, ieșiți din birou, stați afară sub cerul liber și expu­neți-vă la soare timp de 10 minute. Razele lui vă vor revigora și vă vor însenina starea de spirit.

Un sfert de litru de suc de stru­guri, sorbit pe îndelete, vă reface repede forțele într-o zi obositoare. Alte rețete care și-au dovedit eficacitatea în timp sunt: o cană de supă cal­dă de legume, băută cu înghi­ți­turi mici; un castravete mu­rat; o felie de pâine din făină integrală cu muștar (pus într-un strat gros). Toate acestea activează circulația și vă încarcă repede cu ener­gie. Cartofii fierți în aburi, cu sare și brân­ză de vaci ames­tecată cu verdețuri, sunt de aseme­nea o mân­care ideală pentru a reveni în formă. Beți după ea un ceai de măceșe sau de cătină, care are avantajul de a conține multă vita­mină C.

Un bun remediu contra epuizării este și mierea. Luați pur și simplu o linguriță de miere în gură și așteptați să se topească încet pe limbă. Ca să fie și mai eficientă, adăugați-i două pică­turi de ulei de scorțișoară.
Dacă vă confruntați cu o obo­sea­lă cronică, beți zilnic vreme de trei săp­tămâni câte o cană de ceai de roz­marin, îndulcit cu o linguriță de miere. Uleiurile eterice ale rozma­rinului au efect energizant. Iar la tul­burările de somn vă va ajuta un sfert de litru de iaurt cu fructe și nuci.

„Cântând în ploaie”

Nu vă necăjiți din cauza vremii posomorâte. În ciuda ei, mergeți să faceți o plimbare în ploaie. Este foarte reconfortant și va avea de profitat și tenul dvs. Ieșiți să vă umpleți plămânii cu aer proas­păt o dată pe zi sau cel puțin aerisiți-vă lo­cuința cât mai des posibil.
Mai ales iarna, ne-ar fi de mare folos să ne plimbăm zilnic la soare măcar cinci până la zece minute. Avem nevoie de radiațiile solare pentru o stare de spirit pozitivă, pentru sinteza vitaminei D pentru oase și dinți, dar și pentru sistemul imunitar. Însă ce-i de făcut când soarele nu se arată dintre nori zile întregi, când vremea rămâne tristă și mohorâtă pentru mai mult timp?

Hrăniți-vă cu soare

Vitamina D, o substanță de în­semnătate vitală, care se for­mea­ză în piele numai în condițiile expunerii la soare, poate fi luată din anumite alimente. Ea este prezentă în unii pești, cum sunt macroul, heringul, somonul și țiparul, în ouă, ceva mai puțin în carnea de pasăre, de asemenea în lapte și în pâinea din făină integrală. Ciupercile o conțin în cantități consi­derabile. Din păcate însă, cele crescute spon­tan în natură sunt deseori încărcate cu substanțe nocive, de exemplu cu metale grele. De aceea, vă sfătuim să preferați ciupercile champignon, întru­cât ele se cultivă într-un mediu nepoluat. Consu­mând 100 de grame, vă asigurați suficientă vita­mină D încât să vă acoperiți complet necesarul pentru două zile.

Foarte indicate sunt și preparatele culinare cu ovăz, în special pentru persoanele care trebuie să depună eforturi fizice sau mentale deosebite. Ovăzul este un furnizor de energie pe termen lung, care nu obosește aparatul digestiv. Gustul plăcut și acțiunea lui benefică asupra psihicului îl reco­mandă ca pe un aliment ce poate fi consumat ori­când cu plăcere de oamenii care practică intens sportul. Dacă vă surprindeți istoviți, apatici și prost dispuși în zilele dezolante de iarnă, gătiți-vă o supă din fulgi de ovăz mărunțiți, mâncați un müsli cu fulgi de ovăz sau mestecați-i ca atare, punând ală­turi câteva nuci. Fulgii de ovăz vă fac mai produc­tivi, sporesc forța fizică și mentală și activează dopamina, un precursor al serotoninei, faimosul hormon al bunei dispoziții. Totodată, ovăzul este o componentă foarte importantă a alimentației acelor persoane care își supraveghează consecvent colesterolul și se străduiesc să-i țină sub control nivelul.

Optimism și comunicare

Și, nu uitați ca, măcar o dată pe zi, să stați de vorbă cu un om pe care îl sim­patizați în mod deosebit. Vremea urâtă se suportă mai ușor atunci când ai cu cine să comunici. Dacă trăiți singuri, nu vă însingurați. Întâlniți-vă cu prietenii, ieșiți împreună la o plimbare, eventual la un spectacol. Sau beți o cafea și stați la un tai­fas prelungit cu vecinii de palier. Singurătatea îmbolnăvește. Oamenii singuri care cultivă contacte cu cei din jur au o sănătate mai bună.

Sursa: uti24.ro


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md