22:09:24 10.01.2025
Stiri

Stratfor: Cum va scăpa R. Moldova și celelate foste republici sovietice de influența Moscovei: „DISPARE odată cu limba rusă și amintirea URSS”

Politică 04.06.2017 17:30 Vizualizări4440 Autor: Ziarul National
Stratfor: Cum va scăpa R. Moldova și celelate foste republici sovietice de influența Moscovei: „DISPARE odată cu limba rusă și amintirea URSS”

În fiecare an, în Eurasia, crește proporția de oameni născuti după prăbușirea Uniunii Sovietice, iar regiunea în ansamblul său se confruntă cu o „schimbare politică și culturală majoră“, scrie Stratfor.

Potrivit analiștilor companiei de analiza politica si strategica, pe termen scurt, acest lucru va conduce la faptul că aceste zone vor „utiliza tot mai puțin și mai puțin limba rusă“, iar populația „statelor post-sovietice“ va deveni din ce în ce intolerantă fata de „moștenirea erei sovietice“ – corupția guvernamentala și brutalitatea forțelor de securitate.

Această combinație de „schimbările demografice, culturale, politice și tehnologice“ în fostele republici sovietice va împiedica Rusia sa-și „arate puterea“ și sa răspândeasca influența printre vecinii săi, se subliniază în articol.

Colapsul Uniunii Sovietice din urma cu un sfert de secol a marcat nu numai sfârșitul erei sovietice, dar si începutul unei „noi ere“ pentru Eurasia. Pe ruinele Uniunii Sovietice au aparut 15 state care ocupă un teritoriu imens. 14 foste republici sovietice au obtinut dintr-o dată capacitatea, cel puțin teoretic, să efectueze o politica internă și externă independenta fata de Rusia, spune Stratfor.

Cu toate acestea, problema constă în faptul că „vechile obiceiuri mor greu”. Cetățenii sovietici sunt obișnuiți să trăiască într-un sistem politic centralizat cu nivel de trai scăzut și cel al corupției ridicat, iar aceste caracteristici ale Uniunii Sovietice, parțial moștenite de la Imperiul Rus – au persistat si după prăbușirea URSS. În ciuda respingerii formale a comunismului, adoptării „economiei de piață“ și trecerii la „democrație și capitalism“, cele mai multe dintre fostele republici sovietice, cu excepția statelor baltice, au păstrat un sistem centralizat de guvernare, adoptând parțial modelul „capitalist în formă prescurtată”.

În plus, limba rusă în Eurasia rămâne în continuare „lingua franca“. După recuperarea din haosul care a prevalat în anii 1990, Moscova a recăpătat legăturile sale tradiționale cu regiunea. Ea continuă să folosească în mod activ o paleta foarte diversa de tactici pentru a demonstra „puterea și influența în spațiul post-sovietic“, de la plasarea trupelor și pana la manipularea politică.

Cu toate acestea, situația din Eurasia va fi afectata în mod inevitabil de schimbarea de generații: în fiecare an apar tot mai mulți oameni care s-au născut în perioada post-sovietică. Ca urmare, vestigiile erei sovietice au început să dispară. În special, vârsta medie a populației din Rusia, Ucraina și Belarus este acum un pic sub 40 de ani – ceea ce înseamnă că „cetățeanul mediu” din aceste țări a trăit sub dominația sovietică mai puțin de jumătate din viața sa. În timp ce în Asia Centrală, unde vârsta medie este sub 30 de ani, doar jumătate dintre oamenii mai știu ce e „viața sovietică“. În câteva zeci de ani, cea mai mare parte a populației din Eurasia nu va mai avea amintiri directe despre URSS, iar astfel de schimbări demografice vor transforma radical fostele state sovietice, în ciuda influenței rusești din aceste țări, prezice Stratfor.

Astfel, sub influența schimbării de generații, în Eurasia începe să devină tot mai puțin utilizata limba rusa, care în epoca sovietică era învățata și predata peste tot. În cele mai multe instituții de învățământ superior din regiune nu se mai cer de la studenți cunoștințe de gramatică rusă, deoarece studiul se face în limba națională, iar ca limbi străine, în locul celei ruse se studiază franceză, germană, engleză sau chineză. În plus, utilizarea limbii ruse în ansamblu este în declin în cele mai multe părți ale fostei Uniuni Sovietice. Și, deși majoritatea populației din aceste țări în continuare înțelege limba rusă, o vorbește tot mai puțin și mai puțin.

Potrivit ONU și oficiilor naționale de statistică, în 2016, mai puțin de un sfert din cetățenii Ucrainei foloseau limba rusă ca limbă principală – fata de 1994, când procentul era de aproape 34%. În Kazahstan, pentru aceeași perioadă, această cifră a scăzut de la 33,7% la 20,7%. În Georgia, limba rusă este folosită ca principală doar de 1,1% din populație, în timp ce în 1994 această cifră era de 6,4%, potrivit Stratfor.

Citiți continuarea AICI.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md