Strategia-surpriză a lui Zelenski, prin care ar distruge planul lui Putin
Războiul Rusiei din țara vecină, care a depășit borna de 1.020 de zile, se află într-o continuă dinamică, iar sfârșitul rămâne imprevizibil. Însă acum, Volodimir Zelenski vine cu o strategie surpriză, susținând că este deschis la primirea trupelor occidentale în Ucraina, ca parte a unui potențial aranjament de securitate, care ar pune capăt conflictului cu Rusia.
Fără îndoială că, dacă scenariul s-ar adeveri, asta i-ar distruge planul lui Putin de a pune mâna pe toată Ucraina. Într-o postare pe Telegram, Zelenski a subliniat că această desfășurare de forțe va marca progresul către aderarea Ucrainei la NATO, potrivit Newsweek.
„Dar înainte de asta, trebuie să înțelegem clar când va fi Ucraina în Uniunea Europeană și când va fi Ucraina în NATO”, a spus el. Comentariile lui Zelenski au fost făcute în timp ce Ucraina navighează într-o diplomație delicată pe fondul ofensivei Rusiei în curs. Eforturile internaționale de a pune capăt celui mai important conflict din Europa de la Al Doilea Război Mondial continuă, Rusia deținând inițiativa pe câmpul de luptă.
Ar putea trupele occidentale să escaladeze conflictul? Prezența trupelor occidentale în Ucraina a stârnit temeri de escaladare. Președintele francez Emmanuel Macron a sugerat această opțiune la începutul anului, dar s-a abținut să detalieze ce națiuni ar putea participa, invocând o „ambiguitate strategică”. Germania și Polonia au respins rapid ideea.
Aspirațiile Ucrainei la NATO rămân, de asemenea, o problemă controversată. În timp ce liderii NATO au declarat că Ucraina se află pe o cale „ireversibilă” spre aderare în timpul summit-ului lor din iulie, alianța s-a oprit înainte de o invitație oficială.
Membri cheie, inclusiv Statele Unite și Germania, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la admiterea Ucrainei în timp ce aceasta rămâne în război cu Rusia. Un obstacol este problema granițelor Ucrainei. Cu aproximativ o cincime din țară ocupată de forțele ruse, definirea obligațiilor de apărare reciprocă ale NATO reprezintă o provocare.
În timp ce administrația Biden se luptă pentru a asigura ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, se ridică întrebări dacă președintele ales, Donald Trump, își va menține sprijinul militar și financiar. Trump, care s-a întâlnit sâmbătă cu Zelenski la Paris, a cerut o încetare a focului, dar a oferit câteva detalii.
„Vrea să aibă loc o încetare a focului”, a spus Trump despre Zelenski, potrivit New York Post. „Vrea să facă pace. Nu am vorbit despre detalii”. Trump a remarcat: „Formulez un concept despre cum să pun capăt acestui război ridicol”.
Între timp, Zelenski a declarat că îi este recunoscător președintelui în exercițiu, Joe Biden, pentru aproape 1 miliard de dolari din recentul ajutor militar al SUA. El a reiterat, de asemenea, dorința Ucrainei pentru o rezoluție diplomatică.
„Ucraina vrea ca acest război să se termine mai mult decât oricine altcineva. Fără îndoială, o rezoluție diplomatică ar salva vieți", a postat Zelenski pe X, transmite ziare.com.
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni