14:30:06 19.01.2025
Stiri

Strategia GENIALĂ propusă Olaf Scholz a făcut posibilă decizia de deschidere a negocierilor de ADERARE cu R. Moldova și Ucraina. Cancelarul l-a invitat pe Orban, care se opunea hotărârii, să iasă din sală: „Poate luați o cafea...”

Actualitate 15.12.2023 10:55 Vizualizări2405 Autor: Ziarul National
Strategia GENIALĂ propusă Olaf Scholz a făcut posibilă decizia de deschidere a negocierilor de ADERARE cu R. Moldova și Ucraina. Cancelarul l-a invitat pe Orban, care se opunea hotărârii, să iasă din sală: „Poate luați o cafea...”

Liderii Uniunii Europene au convenit joi, 14 decembrie, să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina, dar asta după o retragere surprinzătoare a premierului ungar Viktor Orbán din sala de ședințe. Potrivit Politico, cancelarul german Olaf Scholz a fost cel care a propus soluția ce a făcut posibilă decizia deschiderii negocierilor cu Kievul.

După mai multe ore de discuţii dificile privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi R. Moldova, pe care premierul ungar Viktor Orbán le bloca cu veto-ul său, cancelarul german Olaf Scholz a fost cel care a venit cu soluţia.

Scholz i-a spus lui Orban, în faţa celorlalţi lideri, că, dacă într-adevăr nu este dispus să accepte, ar putea părăsi sala, astfel încât liderii UE să poată lua o decizie unanimă privind extinderea în absenţa sa, au declarat doi oficiali informaţi cu privire la discuţii. „Poate luați o cafea în afara sălii”, i-ar fi propus Scholz lui Orban.

Ideea, a spus Scholz, le va permite celor 26 de lideri UE rămași să aprobe drumul Ucrainei către aderare cu unanimitatea necesară, despre care regulile UE spun că este îndeplinită și dacă un lider este absent. În același timp, Orban ar putea spune că nu a votat în favoarea deciziei.

Potrivit Politico, strategia remarcabilă a lui Scholz i-a surprins pe cei prezenți în sală și nu doar. Performanțele cancelarului pe scena europeană, de când a fost numit în 2021, nu au fost dintre cele mai strălucite. Criticii au constatat lipsa acestuia de abilități tactice de negociere și comunicare, în comparație cu predecesorul Angela Merkel.

Ideea că un lider al UE a trebuit să părăsească sala pentru a fi unanim este extrem de neobișnuită. De fapt, oficialii și diplomații UE de la summitul de joi nu au putut spune dacă mișcarea lui Scholz a mai fost folosită vreodată.

„A folosit un vechi truc din timpul său cu tinerii socialiști”, a spus un oficial la summitul UE, referindu-se la organizația de tineret a Partidului Social Democrat al lui Scholz (SPD), în care cancelarul a fost vicepreședinte în anii 1980.

Un alt oficial a spus că poziția lui Orban a început să se clatine în timpul unei discuții comune de joi la micul dejun cu Scholz, președintele francez Emmanuel Macron, președintele Consiliului UE, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În timpul mesei, Orban s-a străduit să ofere argumente plauzibile pentru afirmația sa, conform căreia Ucraina are deficiențe în ceea ce privește statul de drept și că e nepregătită pentru aderare.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md