Stoltenberg repetă apelul să i se permită Ucrainei să lovească Rusia cu armele NATO şi creşte numărul ţărilor ce acceptă
Statele aliate Ucrainei trebuie să-i permită acesteia să lovească teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează, a spus joi din nou secretarul general al NATO, la aproape o săptămâna după ce apelul său similar în acest sens a provocat agitaţie în statele membre ale Alianţei, deşi între timp o parte dintre ele au acceptat solicitarea, conform agenţiilor AFP şi EFE.
,,Cred că a sosit momentul să reconsiderăm unele restricţii pentru a le permite ucrainenilor să se apere cu adevărat", având în vedere luptele recente pe frontul ucrainean, a spus Stoltenberg la Praga înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din statele NATO, el făcând referire la progresele înregistrate de trupele ruse, care au deschis un nou front în regiunea Harkov în nord-estul Ucrainei, citează Agerpres.
Mai multe state membre ale NATO au anunţat deja oficial că acceptă cererea lui Stoltenberg, printre acestea numărându-se Regatul Unit, Franţa, Polonia, Republica Cehă, Olanda, Estonia, Letonia, Danemarca şi Norvegia. Altele sunt însă mai reticente, temându-se de un conflict direct cu Rusia. SUA şi Germania, principalele furnizoare de ajutor militar pentru Ucraina în războiul cu Rusia, nu au acceptat până în prezent să ofere Kievului permisiunea de ataca ţinte de pe teritoriul rus cu armele livrate.
Kremlinul a acuzat joi NATO că ,,provoacă" Ucraina să prelungească războiul, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat marţi ţările europene membre ale NATO cu ,,consecinţe grave" dacă vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca teritoriul rus.
R. Moldova a urcat 10 poziții în clasamentul mondial al puterii militare: Ce țări sunt cele mai puternice din lume
Oameni mai puțini în R. Moldova decât acum zece ani! Rezultatele finale ale Recensământului populației și locuințelor 2024, făcute publice până la finele anului 2025: „Sunt proceduri care durează”
Optsprezece instituții de învățământ, inclusiv 10 din Zona de Securitate, afectate de criza energetică din Transnistria: Opt școli funcționează în regim online. Soluțiile MEC