Stoianoglo REFUZĂ să vină în Parlament și amintește Platformei „DA” despre principiul separației puterilor în stat. Slusari: „Dar ce caută la ședințele CSS, organ consultativ? Văd că Stoianoglo merge acolo și-i raportează lui Dodon”
Procurorul general Alexandr Stoianoglo nu va veni în această săptămână în Parlament, pentru a prezenta detalii despre mersul anchetei în mai multe dosare de rezonanță, inclusiv cel privind concesionarea Aeroportului sau cazul „Bahamas”, așa cum a solicitat fracțiunea parlamentară a Platformei „DA”.
Citește și: DOC // Procurorul GENERAL Stoianoglo și-ar putea face apariția în Parlamentul R. Moldova
„Într-un stat de drept nimeni și cu atât mai mult un reprezentat al puterii politice nu are dreptul să extrapoleze cu afirmații care aduc atingere principiului constituțional privind separația și colaborarea puterilor în stat, atentează la independența și imparțialitatea Procuraturii, ca valori supreme ale statului de drept”, argumentează Procuratura Generală.
Sursa citată subliniază că Parlamentul nu controlează activitatea procesuală a Procuraturii, iar solicitarea deputatului de audiere a procurorului general pe anumite dosare iese din limitele legalului și poate fi apreciată ca amestec al puterii legislative în activitatea autorității judiciare.
„Cu excepția controlului ierarhic intern, unica autoritate ce realizează controlul procesual al prestației procurorilor este sistemul judecătoresc. Procuratura va continua să informeze societatea despre rezultatele acțiunilor întreprinse, așa precum se procedează pe toate dosarele de interes sporit”, se mai arată în comunicatul Procuraturii Generale.
Liderul fracțiunii Platforma „DA”, Alexandru Slusari, susține că „a luat act” de poziția PG, care ar fi una „manipulatoare”.
„Mai am un dram de speranță că nu Stoianoglo este cel care a dictat acest comunicat. Platforma „DA” a specificat că nu-l poate obliga pe procuror general să vină la audieri. Noi am lansat o invitație. Considerăm că Parlamentul are dreptul să fie informat despre dosarele de rezonanță, pornite acum un an. Doar o singură întrebare am vizavi de acest comunicat „genial”: ce caută procurorul general la ședințele Consiliului Superior de Securitate, un organ consultativ, care nici nu este menționat în Constituția R. Moldova? Văd că fiecare dată dl. Stoianoglo merge acolo și îi raportează lui Dodon”, a comparat deputatul.
ȘTIAȚI CĂ... aproximativ 80% din populația R. Moldova este alimentată cu apă din fluviul Nistru, iar capitala este dependentă în proporție de 98% de aceeași sursă: Cum a fost evitată o criză de apă vara trecută, când am avut o secetă severă
Peste 11 400 de familii din R. Moldova vor primi indemnizații unice în valoare de câte 3 300 de lei
Suma amenzilor aplicate persoanelor care au luat bani pentru a-și vinde votul la ultimele alegeri a crescut la peste 7,1 milioane de lei