Stoianoglo, la trei ani de la EXPULZAREA ilegală a profesorilor turci: „Nu eu am cercetat acest caz. Materialele au fost SECRETIZATE, iar dacă vor apărea DOVEZI noi, vom continua investigațiile”. De ce nu sunt reținuți EXECUTORII
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, susține că instituția pe care o conduce nu putea face mai mult în cazul profesorilor turci expulzați ilegal din R. Moldova pe 6 septembrie 2018, decât să-i aplice o amendă de 88 000 de lei fostului director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari. Procurorii ar fi avut la dispoziție prea puțin „material probatoriu”, se justifică Stoianoglo la trei ani de la „vânătoarea” profesorilor turci.
„Noi am trimis acest dosar în judecată. Știu că expedierea acestui dosar în instanța de judecată a provocat foarte multe nemulțumiri… La noi tot timpul e așa. Dacă cineva observă o breșă în activitatea Procuraturii, atunci e un motiv foarte bun de a acuza procurorul general. Asta în pofida faptului că nu eu am cercetat acest caz, nu eu am înaintat învinuirea în instanța de judecată… Da, eu am urmărit îndeaproape acest dosar, dar noi am reieșit din materialul probatoriu pe care l-am avut la dispoziție”, a declarat vinerea trecută Alexandr Stoianoglo, în cadrul unui interviu de pe Privesc.eu.
Potrivit lui Stoianoglo, în afară de depozițiile fostului director SIS, Vasile Botnari, care și-a recunoscut vina, procurorii nu au avut nimic. Și asta pentru că toate documentele sunt secretizate.
„În afară de depozițiile domnului Vasile Botnari, nu avem nimic. Toate documentele, la prima etapă, au fost secretizate… Niciun document nu a fost semnat de domnul Vasile Botnari. Așa că a fost foarte dificil să determinăm acuzațiile. Parcă totul este foarte clar - oamenii au fost expulzați… Dar cum puteau fi trași la răspundere oamenii care au îndeplinit obligațiile lor de serviciu? Ei au primit ordin ca timp de jumătate de an să fileze un anumit cerc de oameni, în cadrul unui dosar penal, deoarece aceștia se ocupă cu ceva ilegal. Astfel, concluziile la care s-a ajuns în cadrul anchetei au reieșit din materialul probatoriu pe care l-am avut la acel moment”, a precizat sursa citată.
Totuși, procurorul general nu exclude că dosarul ar putea fi redeschis: „Dacă vor apărea dovezi suplimentare, atunci noi vom continua investigațiile mai departe”.
În cadrul aceluiași interviu, Stoianoglo a ținut să sublinieze că dânsul, în primul rând, este om, iar apoi procuror.
„Astfel, toate procesele care au loc în Procuratură eu le cercetez, în primul rând, din punct de vedere uman. Una dintre sarcinile mele a fost să le redau procurorilor o față umană. Pentru ca ei să înțeleagă cum trăiesc oamenii, ce probleme au și să nu-i urmărim doar pentru că au făcut niște încălcări formale”, a conchis procurorul general.
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei